Projekti
Trending

Inkluzija kroz sport: Doprinos unapređenju položaja osoba sa invaliditetom

U Galeriji Narodnog univerziteta u Vranju, udruženje Roditeljstvo plus organizovalo je tribinu pod nazivom „Inkluzija kroz sport“, povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Događaj je imao za cilj pružanje doprinosa unapređenju položaja osoba sa invaliditetom u gradu.

Učesnici tribine razmatrali su izazove u inkluzivnom fizičkom vaspitanju i sportu u Vranju, broj rekreativaca sa invaliditetom u sportskim klubovima, iskustva u praksi i neophodne uslove za uspešno uključivanje dece sa invaliditetom u sportske aktivnosti.

Pored toga, poseban fokus bio je na ulozi sporta u socijalizaciji osoba sa invaliditetom.

Važni govornici tribine uključivali su Danijelu Savić, predsednicu udruženja „Govori glasno“ Vranje, koja je istaknuti borac za ranu podršku deci sa autizmom. Ona je podelila svoje iskustvo kroz realizaciju projekata poput „Korak po korak“ i „Sportizam – sport za osobe sa autizmom“.

Učestvovanje u sportskim događajima omogućava osobama sa invaliditetom da prevaziđu prepreke i prevaziđu stigmu, promovišući ideju o inkluzivnom društvu. Sport pruža prostor za samostalno izražavanje i osećaj pripadnosti, ističući njihove sposobnosti i doprinose zajednici.

Osim toga, timski duh koji proizilazi iz sportskih aktivnosti često ima pozitivan uticaj na mentalno zdravlje i društvenu integraciju osoba sa invaliditetom.

Miodrag Nikolić, profesor fizičkog vaspitanja i predsednik sportskog udruženja „Zajedno“, takođe je bio gost tribine. On je dao značajan doprinos podršci osobama sa autizmom i delovao kao trener na projektu „Sportizam“.

Osim razmatranja konkretnih izazova i pitanja inkluzije kroz sport, tribina je naglasila važnost sportskih aktivnosti za osobe sa invaliditetom. Sport ima značajan uticaj na poboljšanje fizičkog zdravlja, razvoj motoričkih veština i jačanje samopouzdanja kod ovih osoba. Kroz sportske aktivnosti, osobe sa invaliditetom ne samo da poboljšavaju svoju fizičku formu, već i razvijaju socijalne veštine, stvarajući čvrste veze sa zajednicom.

Prof. dr Bojan Jorgić, profesor na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu, učestvovao je kao govornik, a njegovo stručno interesovanje obuhvatalo je adaptivno fizičko vežbanje, plivanje i rekreaciju. On je takođe bio osnivač Asocijacije adaptivnog plivanja Srbije – ADAPTS, te se istakao u više naučnih i stručnih projekata u oblasti sporta i fizičkog vaspitanja.

Ovaj naglasak na značaju sporta dopunjuje celokupnu diskusiju, ističući da sportske aktivnosti nisu samo sredstvo rekreacije, već i ključni faktor u ostvarivanju inkluzivnog društva koje podržava raznolikost i jednake šanse za sve.

Ovaj skup je bio prilika da se razmotre ključna pitanja inkluzije i podrške osobama sa invaliditetom kroz prizmu sportskih aktivnosti, a prisustvo stručnjaka i aktivista dodatno je obogatilo tribinu.

“Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Grada Vranja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“

Back to top button