Kultura
Trending

Aleksandar Đorđević slikar iz Vranja izlaže sa grupom umetnika u Berlinu

Aleksandar Đorđević, vranjski akademski slikar i profesor likovne kulture u Gimnaziji Bora Stanković u Vranju, deo je međunarodne grupe umetnika čiji će radovi biti izloženi u galeriji Culterin u Berlinu.

Podsećanja radi, prva izložba ovih umetnika bila u Sijetlu (SAD), a druga međunarodna grupna izložba biće u Berlinu od 10. do 19. novembra.

Đorđević navodi da rad u okviru grupe Hole in the air does Berlin „oličava istraživačke, psihološke i spekulativne teme i sadrži više od 40 radova na papiru“.

„Postoji minut vremena, u nekoj fazi slike, koji je ključan, možda manje od minuta.

Ne razmišljam o kvalitetu slike.

Na slici tada postoji određeni naboj da se postojeća kompozicija uruši i stvori nova“, navodi vranjski slikar.

Stav ove grupe umetnika je različit u sagledavanju, pa oni ovako najavljuju izložbu.

„Ja sam protiv forme.

Moj dragi prijatelj Aleksandar je za, ali on kruži od jednog do drugog: forma i bezobličnost. Imam istu strategiju.

Često me obeshrabri forma, a onda se okrenem i počnem da je izvlačim, na primer na crtežu, gde se figura fiksira u prostoru, ali i dalje žudim da pronađem nematerijalne forme.

Volim formu dok se kreće u prostoru.

Dete skače i igra, izvesnost crtanja kruga ili grabljanja listova, oseća se kao prolaz na najprirodniji način.

U mojoj viziji, prostor je slobodan, forma takođe.

Moj instinkt mi govori da samo pokušavam da budem otvoren za sve perceptivne pojave, posebno one koje se ne mogu prepoznati.

Umetnici koji imaju hrabrosti da izdrže psihički stres i konfuziju u svom procesu ne zaustavljaju razvoj svog rada jer je previše destabilizujući ili bolan.

Moć koju umetnici mogu da izazovu putem sopstvene percepcije, predstavljajući psihološke izazove i slede svoju interpretaciju lepote.

Mi smo globalna umetnička grupa pod nazivom Hole in the air“, navodi se o obraćanju grupe umetnika pred ovu izložbu.

Umetnici iz Sijetla, Južne Karoline, Njujorka, ali i iz Srbije i Nemačke komuniciraju, diskutuju i povezuju se jedni sa drugima.

„To nas izaziva da otkrijemo različite načine komunikacije izvan naše dobro poznate i udobne rutine.

Već se radujemo našoj izložbi u Berlinu“, navodi se u saopštenjugrupe umetnika u kojoj su osim Đorđevića i Matthew Behrend, Lynette Charters, Susan Christensen, Kathleen Claps, Luke Dohner, Saundra Fleming, Andrea Harborth, Kate Harkins, Courtney Hudak, Matthew Kopp, Jonathan Menashi, Alexis Ortiz, Cliffton Peacock i Ingrid Sojit.

Back to top button