Društvo

Vranje domaćin Trećeg nacionalnog simpozijuma Dnevne bolnice za hemioterapiju

U organizaciji Srpskog lekarskog društva – podružnice Vranje danas je počeo Treći nacionalni simpozijum Dnevne bolnice za hemioterapiju, pod nazivom ,,Petnaest godina lečenja malignih bolesti“.

Na početku skupa, okupljenima se obratio prof. dr Ferenc Vicko, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, koji se zahvalio na gostoprimstvu i izrazio zadovoljstvo što se ovakav skup održava u Vranju.

,,Ni mnogo veći centri se ne mogu pohvaliti boljim sastavom predavača od onih koji su danas u Vranju, ja vam na tome čestitam.

Takođe, čestitam na jubileju i nadam se da ćemo se još koji put videti u Vranju“, rekao je državni sekretar.

U ime gradskog rukovodstva učesnicima simpozijuma dobrodošlicu je poželeo  gradski većnik dr Nikola Popović, koji je rekao da je srećan što se eminentan skup održava u našem gradu.

,,Lokalna samouprava ponosna je na Dnevnu onkološku bolnicu u Vranju koja postoji već 15 godina i gde dolaze pacijenti iz Pčinjskog okruga i sa Kosova i Metohija. Svesni smo koliki je značaj Dnevne onkološke bolnice, i upravo iz tog razloga činimo sve da pomognemo i zaposlenima i pacijentima koji se ovde leče. Nastojimo da budemo pravi partneri jer samo uz jedan takav pristup možemo pomoći najteže obolelim pacijentima.

Vi ste tu da lečite, ali morate imati pravu podršku svih organa vlasti. Zahvaljujući državi širom Srbije organizuju se preventivni pregledi, i sami smo svedoci koliko je tom prilikom otkriveno novoobolelih ljudi od kancera. I to u ranoj fazi kada je rak izlečiv. Vi najbolje znate šta to  znači i koliko će ljudskih života biti spašeno, uz primenu savremenih i inovatnih terapija, koji se nalaze na C listi. Na nama je da stalno podižemo svest o značaju prevencije, i to činimo jer je to jedini način da smanjimo stopu smrtnosti od ove opake bolesti“ istakao je većnik.

Nakon toga, pozdravne reči imali su i prof. dr Milan Nedeljković, predsednik Srpskog lekarskog društva, dr Gordana Đorđević, predsednica podružnice SLD u Vranju i direktor Zdravstvenog centra dr Saša Đorđević, koji je istakao da je Vranje od Ministarstva zdravlja dobilo 36 novih specijalizacija i 3 subspecijalizacije.

Na samom kraju, učesnicima simpozijuma se obratio i načelnik Dnevne bolnice za hemioterapiju dr Kosta Zdravković, pozdravivši učesnike skupa u ime organizatora.

Na današnjem skupu, učesnici simpozijuma govorili su o inovativnim metodama u lečenju kancera pluća.

Drugog i trećeg dana naučnog skupa, između ostalog, biće reči o inovativnim metodama u lečenju karcinoma dojke, ginekoloških, gastroenteroloških i uroloških karcinoma, kao i novinama u patologiji i patohistološkoj dijagnostici. 

Back to top button