Sport

I Vranje među domaćinima „Trke mira“

Grad Vranje bio je danas domaćin „Trke mira“, koja se tradiconalno održava u više gradova Srbije od 8. do 15. oktobra.

Cilj manifestacije je promocija Republike Srbije i univerzalnih vrednosti za koje se naša zemlja zalaže. Ova međunarodna trka ima štafetni karakter, trkači nose „baklju mira“ širom planete kao simbol prijateljstva među narodima i težnje za srećnijim svetom, a od svog osnivanja 1987. godine prošla je kroz više od 150 država.

Tom prilikom, u ime rukovodstva grada, većnik za sport, obrazovanje i verske zajednice, Nenad Đorđević, gostima je poželeo srdačnu dobrodošlicu i izrazio  zadovoljstvo što je i Vranje domaćin najveće sportske manifestacije posvećene miru, druženju i prijateljstvu među ljudima.

,,Vranje je grad otvorenog srca i nastojimo da budemo dobri domaćini svima koji sa namerom ili slučajno dođu ovde. Radosni smo što imamo priliku da ugostimo učesnike „Trke mire“, koja je tokom 35 godina postojanja prošla kroz više od 160 zemalja. Internacionalni tim došao je iz Severne Makedonije i nastavlja svoj put do Mađarske, gde se ovogodišnja trasa „Trke mira“ završava. Moja je želja da svi budemo istrajni u ovom cilju, a to je da u celom svetu zavlada mir i blagostanje“, istakao je Đorđević.

Na skupu je govorio i Predrag Knežević, predstavnik „Trke mira“ za Srbiju, koji je rekao da govori u ime svih kada kaže da je ponosan što može da prenosi poruku mira, i van naše zemlje.

Na prijatnom gostoprimstvu zahvalio se i predstavnik „Trke mira“ za Evropu, Torpaj Devišišu, koji je rekao da je inspiracija za „Trku mira“ potekla od Šri Činmoja, sportiste i duhovnog učitelja, čija je vizija bila ideja mira, harmonije i jedinstva među ljudima.

Trka Mira već 12 godina održava se pod generalnim pokroviteljstvom Narodne Skupštine Republike Srbije uz podršku Ministarstva za omladinu i sport i Olimpijskog komiteta Srbije.

U današnjem programu učestvovali su hor i učenici srednje Muzičke škole ,,Stevan Mokranjac“, deca PU ,,Naše dete“ i članice plesnog studija Illusion dance.

Back to top button