Društvo

Smanjenje broja učenika i nepriznavanje diploma sa Kosova pogoršavaju stanje obrazovanja na albanskom jeziku u Srbiji

Smanjenje broja učenika u školama jedan je od glavnih problema obrazovanja u regionu, naglasio je Fejzi Beqiri, načelnik za obrazovanje u opštini Bujanovac na tribini, koju je u sredu organizovao Odbor za ljudska prava.

“Osnovne škole na albanskom jeziku u opštini Bujanoci imaju manje od 1.800 učenika u poslednjih 20 godina”, rekao je on u svojstvu panelista.

Za Enkela Rexhepi, potpredsednika Nacionalni saveta albanske nacionalne manjine u Republici Srbiji, nedostatak političke volje Vlade Republike Srbije za sprovođenje sporazuma postignutih sa Kosovom o međusobnom priznavanju univerzitetskih diploma kao problem koji već obeležava svoju 16. Godišnjicu, otkriva jedan od glavnih aktuelnih problema obrazovanja na albanskom jeziku u Srbiji.

Pitanje nerešavanja udžbenika na albanskom jeziku za srednje škole i politizacije škole, bila je druga zabrinutost koju je izneo Ismail Pajaziti, sekretar osnovne škole “Sami Frashëri” u Lučanu.

Sa druge strane Jeton Ismaili, novinar  svojstvu panelista istekao potrebu za većom i proporcionalnijom medijskom podrškom na jeziku albanske nacionalne manjine i albanskim kulturnim aktivnostima od strane Ministarstva tehnologije i informisanja, Ministarstva kulture i lokalnih vlasti u Preševu, Bujanovcu i Medveđi.

Tribina ‘Obrazovanje, kultura i mediji u Preševu, Bujanovcu i Medveđi’ organizuje se u okviru projekta ‘Jug Srbije – vladavina prava za sve’, koji sprovodi Odbor za ljudska prava uz podršku “The Rockefeller Brothers Fund”.

Back to top button