Društvo

Četiri govornika u Vranju večeras na protestu protiv iskopavanja litijuma

Na protestu protiv iskopavanja litijuma u Vranju u petak 9. avgusta, okupljenim građanima obratiće se četiri govornika, najavili su organizatori.

To su Nikola Mihajlović, biolog i ekolog, Emilija Milenković, studentkinja Fakulteta politčkih nauka i aktivistkinja, Stojan Stevanović, poljoprivrednik iz Klinovca i Dobrila Marković, aktivistkinja pokreta Marš sa Kolubare.

Kako je najavljeno, protest u Vranju organizovaće mladi ljudi iz Vranja, koji sebe smatraju „rodoljubima i čuvarima prirode“

„Brinemo za opstanak ove zemlje, ne damo da Srbija postane kolonija i deponija Evrope zarad privatnog profita već punih džepova političara sa vlasti.

Danas Jadar, sutra Vranje“, poručuju uoči protesta.

Pred protest oni navode da „Srbija ne sme da se pretvori u deponiju sumporne jalovine“.

„Do sada su protesti građana održani u 37 gradova širom Srbije.

Na svim skupovima je zatraženo da vlast usvoji zakon o trajnoj zabrani geoloških istraživanja i eksploataciji litijuma i bora u Srbiji.

Nakon Vranja, biće održan protest i u Beogradu (10. avgusta od 19 sati), tačno 40 dana po proteku roka kojeg je SEOS dao Vladi Srbije da usvoji zakon o iskopavanju litijuma i spreči gaženje sopstvene odluke o obustavi Projekta Jadar.

Dragi Vranjanci i Vranjanke pozivamo vas da dodjete i podržite protest – U Vranje nema kopanje“, poručuju organizatori.

Back to top button