Vranjski slikar Aleksandar Đorđević u međunarodnoj grupi slikara na izložbi u Sijetlu u SAD

Pin It

U Galeiji 110 u Sijetlu, od 5. do 28. januara 2023. godine biće otvorena izložba pod nazivom ,, Negativna sposobnost : Umetnik kao iscelitelj”.

Reč je o izložbi radova međunarodne grupe umetnika, u kojoj učestvuje profesor likovne kulture u Vranjskoj gimnaziji, akademski slikar, Aleksandar Đorđević.

Kustos je umetnica iz Sijetla Saundra Fleming, a u postavci učestvuju umetnik iz Južne Karoline Klifton Peacock, Aleksandar Đorđević (Srbija), Andrea Harborth (Nemačka), njujorška umetnica Kerol Radsprečer i umetnici Severnog Zapada Liz Kenedi, Aleksis Ortiz, Kejt Harkins, Džefri Hajman, Džordž Brant, Kerol Adelman Kenedi, Ingrid Sodžit, Linet Čarters, Kortni Hudak, Nahom Ghirmej i K. Taka.

Izložba istražuje raznolik spektar postmodernog portreta. Od intimnog enterijera studija do polja ubijanja Ukrajine, gostujući kustos Saundra Fleming pronašla je umetnike čiji portreti i autoportreti udvostručuju terapijske strategije i za stvaraoca i za gledaoca. Radeći u različitim stilovima, ovih 13 umetnika sa međunarodnim iskustvom istražuje predstave pojedinca u svetu prepunom sukoba.

Posebno su zapaženi maskenbali Kerol Adelman Kenedi koji zamagljuju pol i mučan prizor Aleksandra Đorđevića koji posmatra tela kako se gomilaju u Ukrajini.

Portreti u Negativnoj sposobnosti : demonstriraju određenu moć koju umetnici mogu da izazovu putem sopstvene percepcije.

Pin It

PRATITE NAS