Stvaralaštvo dr Zlatanovića inspiracija za brojna istraživanja

“Magični svet dijalekatske leksike” naziv je predavanja koje je u znak sećanja na prof. dr Momčila Zlatanovića u maloj sali Pozorišta, održala dr Marta Bjeletić, naučna savetnica Instituta za srpski jezik SANU.

Prof. dr Momčilo Zlatanović bio je neumorni pregalac na polju nematerijalnog kulturnog nasleđa, svestrani proučavalac i sakupljač folklora Južne Srbije. Svojim naučnim radom, profesor Zlatanović, postavio je pouzdane putokaze proučavaocima narodne književnosti Južne Srbije.

Prebogatom i raznovrsnom sakupljenom građom zadužio je našu nauku o folkloru, uspevši da ovekoveči neke od najlepših primera usmene umetnosti reči, koje ostaju da trajno svedoče o lepoti, dubini i idejnosti srpskog narodnog stvaralaštva.

Osvrnuvši se na stvaralaštvo profesora Zlatanovića dr Bjeletić je istakla da njegova zaostavština ima ogroman značaj ne samo za srpsku književnost, već književnost uopšte.

Organizator ovog dešavanja je Javna biblioteka ,,Bora Stanković'', koja je inače ustanovila program posvećen prof. dr Momčilu Zlatanoviću, pod nazivom ,,Dijalog sa tradicijama”.

Inspirisan istraživačkim radom prof. dr Momčila Zlatanovića, program će biti organizovan svake godine, u maju mesecu, rekao je moderator programa dr Zoran Dimić.

On je naglasio da današnjim dešavanjem utemeljujemo novi kulturni događaj u gradu, na zadovoljstvo kulturnih poslenika i svih onih kojima će delo dr Momčila Zlatanovića biti polazna tačka za brojna istraživanja.

PRATITE NAS