Otvorena izložba "Evo mene, eto vas"

Pin It

Predsenik Skupštine grada dr Dejan Tričković otvorio je u Galeriji vranjskog teatra izložbu "Evo mene, eto vas", Istorijskog arhiva Šumadije u Kragujevcu, priređenu povodom obeležavanja Dana grada.

On se zahvalio vranjskom arhivu ,,31. januar'' što je i ove godine uzeo učešće u obeležavanju Dana grada i veoma značajnog datuma za istoriju Vranja i Vranjanaca. Prisutnima se obratio i direktor Istorijskog arhiva ,,31. januar'' Vranje, Borivoje Manasijević, koji se zahvalio kolegama iz Istorijskog arhiva Šumadije u Kragujevcu što su ustupili ovu značajnu postavku.

Takođe, on je proveo prisutne kroz izloženu postavku, čiji su autori arhivisti Nenad Karamijalković i Slavko Stepanović. Izložba je priređena 2015. godine, povodom dva veka od izbijanja Drugog srpskog ustanka. Sadrži 20 panoa na kojima su predstavljeni dokumenti i fotografije, svedočanstva o oružanoj borbi sa Turcima tokom ustanka, o Milošu Obrenoviću vođi ustanka, ali i drugim znamenitim ličnostima Drugog srpskog ustanka. Sastavni deo izložbe su i dokumenti koji ukazuju na ishod i tekovine ovog ustanka, a to je sticanje srpske autonomije.

Uspesi srpske borbe za oslobođenje tokom ustanka 1815. godine, potvrđeni su hatišerifima Osmanske imperije iz 1830. i 1833. kojima je priznata autonomija Kneževine Srbije, koja je imala svoju skupštinu, ustav i vladarsku dinastiju. 

Nakon toga u maloj sali Pozorišta predavanje na temu ,,Vranje i južni srpski krajevi između Sanstefanskog i Berlinskog mirovnog sporazuma 1878. godine'', održao je prof. dr Saša Stanojević, profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Pin It

PRATITE NAS