Otvoren 18. Međunarodni festival dokumentarnog filma ,,Dokument 2022”

Pin It

Izabela Savić, članica Gradskog veća  je u pozorištu ,,Bora Stanković” otvorila 18. Međunarodni festival dokumentarnog filma ,,Dokument 2022”.

Na početku svog obraćanja ona je istakla da ovaj tradicionalni festival godinama unazad vranjskoj publici prezentuje sve aktuelnosti iz sveta dokumentarnog filma, prikazujući najnovija dostignuća u ovoj oblasti.

,,Poslednjih godina svedoci smo uspona ove filmske forme, a sadržaji koji se prezentuju kroz dokumentarne filmove dragoceniji su od igranih filmova. Dokumentarci prenose stavove o istorijskim događajima, ljudima i mestima na autentičan način i donose saznanja o životu i svetu iz nekih drugačijih uglova. Grad Vranje uvek će pružiti podršku ovom festivalu, kao i svim kreativnim idejama koje imaju za cilj razvijanje oblasti kulture”, istakla je Izabela Savić.

Osnivač i direktor festivala Slađan Stojanović Frenki naglasio je da je cilj festivala da se vranjskoj publici na kraju godine prikaže sve ono što je aktuelno u svetu dokumentarnog filma u zemlji i regionu.

,,Ovog puta pripremili jedno svojevrsno putovanje kroz zemlje. Prvi film koji će biti prikazan snimljen je u Grčkoj, a pripremljeni su i filmovi snimljeni u Španiji i Skandinaviji. Na ovaj način publika će biti u prilici da upozna različite predele i zanimljive ljude i nadam se da će uživati. Ukupno će biti prikazano osam filmova iz četiri zemlje, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske”, rekao je Stojanović.

Publici se obratio i scenarista, reditelj i urednik filmskog programa Niškog kulturnog centra Dejan Dabić, istakavši da je trajanjem festivala ,,Dokument” mnogo urađeno za filmsku umetnost grada i okoline i da se na ovaj način decentralizuje filmska umetnost. Publici su se obratili i autori dokumentarnih filmova koji će biti emitovani na festivalu.

Nakon uvodnog obraćanja, publika je bila u prilici da pogleda srpske dokumentarne filmove: ,,Zatvaranje’’ Igora M. Toholja i ,,To je Toma” Vladimira Ristića. Takođe prikazan je i dokumentarac ,,Ognjilo”, crnogorskog reditelja Vladimira Perovića.

Festival traje do subote, 17. decembra, a ulaz na sve projekcije je besplatan.

Festival se održava pod pokroviteljstvom grada Vranja, a u organizaciji Udruženja ,,Dokument 06'' i Pozorišta ,,Bora Stanković''.

Pin It

PRATITE NAS