Književnici iz Vranja Sunčici Denić nagrada Đorđe Lekić

Pin It

Sunčici Denić, književnici rodom sa Kosmeta, koja decenijama živi i stvara u Vranju, uručena je književna nagrada Đorđe Lekić, koja se tradicionalno dodeljuje u sklopu Svetosavske akademije u Gračanici.

U svojoj besedi u okviru ove akademije Denić je kazala da je zahvalna što su je prepoznali "kao doslednog člana velike svetosavske porodice".

"U njoj smo svi ovih dana okupljeni.

Okuplja nas Sveti Sava svojim velikim imenom i zakonom, ne samo oko dana kad njega slavimo, već neprestano i svuda, gde god smo u zajednici, sastavljeni oko velikih i malih zadataka, oko očuvanja božje suštine, očuvanja čoveka i porodice, očuvanja svetinja, naroda i države", kazala je Denić.

Ona je dodala da je počastvovana što žiri smatra da se vranjska književnica "upisuje u nastavljače svetosavskog duha".

"Uverena sam da smo mi danas u Gračanici, iako na krajnjem jugu naše zemlje, u samom centru Srbije", rekla je Denić.

Ovu nagradu dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Kosova i Metohije, u vidu plakete Đorđe Lekić, "za izuzetan prosvetno-pedagoški doprinos na prostoru Kosova i Metohije".

"Ceo svoj radni vek provela sam učeći i poučavajući druge.

Najpre u školama po Kosovu i Metohiji, a potom preko trideset godina na Učiteljskom, sada Pedagoškom fakultetu u Vranju, Univerziteta u Nišu.

Ta vrsta javnog pokazivanja pred onima koji žele ili ne žele da vide i čuju to o čemu je reč, potom do prihvatanja naučenog i primenjivanja u svojim poslovima i životima, najteži je zadatak.

I najlepši, ako iza toga sa dostojanstvom nosimo potvrdu o bitnosti i uspešnosti nastavničkog posla", rekla je Denić.

Ona je dodala da je "jedan od onih koji je to nosio, ali i prenosio svojim radom, preko svojih dragocenih knjiga, nesumnjivo prof. dr Đorđe Lekić".

"On je kao metodičar i kao metodolog postavljao teze, tražeći najbolji ishod za one koji će se baviti pedagoškim radom.

Đorđe Lekić je kao nastavnik, naučni radnik, publicista, didaktičar i istraživač, postavio je značajne smernice za mnoge pedagoške discipline, od muzike, likovnog i govornog umeća preko jezika i matematike; do svega onoga što se, naročito, tiče razredne nastave.

Potom sam ja decenijama preporučivala svojim studentima i kolegama njegovu Metodiku razredne nastave koja je, kao i ostale njegove knjige, na učiteljskim i pedagoškim fakultetima primarna literatura", zaključila je Denić u svom obraćanju.

Ovoj književnici iz Vranja u decembru je uručena plaketa sa likom Sime Matavulja za 2022. godinu, koju dodeljuje Udruženje književnika Srbije.

Pin It

PRATITE NAS