In memoriam: Zoran Stošić Vranjski (1936-2022)

Pin It

Zoran Stošić Vranjski, čuveni slikar iz Vranja, koji je veći deo svog života proveo u Somboru, preminuo je u sredu 21. decembra u 87. godini života.

Rođen je u Vranju 1936. Slikarske studije završio je u Beogradu na Višoj pedagoškoj školi (slikarski odsek u klasi prof. Ante Abramovića). Prvu samostalnu izložbu imao je u Vranju 1955. Samostalno je izlagao više od 120 puta. Član je udruženja likovnih umetnika Srbije i Vojvodine od 1967, Udruženja književnika Srbije i Društva književnika Vojvodine. Redovan je član Matice Srpske. O njemu ima preko 600 objavljenih bibliografskih jedinica u zemlji i inostranstvu. Monografija posvećena ovom slikaru "Kosmičko ogledalo Zorana Stošića Vranjskog" objavljena je 1993. sa tekstom Miloša Arsića, a Miloš Jeftić je 1997. objavio knjigu "Kosmosi Zorana Stošića Vranjskog".

Vranjski je bio slikar veoma prepoznatljivog i visoko kotiranog opusa (uljano slikarstvo, crtež, akvarel, pastel i kolaž), puno puta nagrađivan za svoj umetnički rad i više od 50 godina prisutan na domaćoj i međunarodnoj likovnoj sceni.

Godine 1992. oformljen je legat Zorana Stošića Vranjskog gradu Vranju koji se čuva u Zbirci savremene umetnosti Galerije Narodnog Muzeja. Za 30 godina postojanja legata, Vranjski je rodnom gradu poklonio 594 dela rađena različitim tehnikama.Takođe, Vranjski je poklonio gradu i portrete znamenitih Vranjanaca koji krase veliku salu zgrade Načelstva.

Osim u Vranju legat Zorana Stošića Vranjskog od 1992. postoj i u Gradskom muzeju u Somboru.

Zoran Stošić Vranjski izlagao je u svim najvažnijim gradovima, paviljonima i galerijama u zemlji: u Beogradu, Vranju, Somboru. Novom Sadu, Podgorici, Kragujevcu, Sremskim Karlovcima, Valjevu, Kraljevu, Kruševcu, Jagodini, Pirotu, Prištini, Nišu, Beču, Lusaki, Bolcanu, Minhenu, Parizu, Santandreji, Budimpešti, Ksantiju, Baji, Skoplju, Zagrebu, Sarajevu, Osijeku, Vinkovcima, Bitolju...Kolektivnih nastupa ima preko 600.

Zoran Stošić Vranjski biće sahranjen u petak u Somboru.

Pin It

PRATITE NAS