Počinje zajednička operacija MUP-a s Mađarskom i Austrijom na granici sa Severnom Makedonijom

Pin It

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave granične policije, zajedno sa policijskim službenicima Mađarske i Austrije i predstavnicima diplomatskog kora, juče su prigodnom ceremonijom u sali skupštine Grada Vranja obeležili početak zajedničke operacije na granici Republike Srbije prema Republici Severnoj Makedoniji, a koja za cilј ima zaštitu srpske državne granice od pojačanog migratornog pritiska iz Republike Severne Makedonije.

Naime, na osnovu Memoranduma o razumevanju tri zemlјe o jačanju trilateralne saradnje u oblasti efikasne borbe protiv ilegalnih migracija i zaštite granica, koji je 16. novembra 2022. godine potpisan od strane predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, predsednika Vlade Mađarske Viktora Orbana i kancelara Savezne Republike Austrije Karla Nehamera.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, Uprava granične policije pristupila je opsežnim pripremama za operacionalizaciju ovog dokumenta u cilјu zaštite granice Republike Srbije od pojačanog migratornog pritiska iz pravca Republike Severne Makedonije.

Tada je u dogovoru sa partnerima iz Mađarske i Savezne Republike Austrije napravlјen plan operativnih aktivnosti i dogovoreno je zajedničko angažovanje policijskih službenika tri države, formiranjem zajedničkih patrola koje će uz upotrebu specijalizovane opreme za nadzor državne granice obezbeđivati bezbednosno ugrožen granični pojas, u cilјu podizanja opšte bezbednosti područja.

Pin It

PRATITE NAS