Ikone i ikonostas u gradskoj crkvi oskrnavljeni crvenom bojom

Eparhija vranjska saopštila je da je u Sabornom hramu Svete Trojice u Vranju oskrnavljeno i oštećeno 20 ikona i ikonostas.

Nepoznata osoba oštetila je ikone crvenom bojom, kojom su obojene uglavnom oči svetitelja, navedeno je u saopštenju na sajtu Eparhije.

Dodaje se da je skrnavljenje primećeno 2. juna, a da je 3. juna obaveštena Policijska uprava u Vranju, nakon čega je izvršen uviđaj u Hramu Svete Trojice. Sačinjen je zapisnik i dokumentovano skrnavljenje ikona fotografijama.

O slučaju je policija obavestila Osnovno javno tužilaštvo.

Ikonostas u Sabornom hramu datira iz druge polovine 19. veka i delo je Diče Zografa. Ikone sa ikonostasa su dva puta izlagane, prvo 2001. godine u galeriji Matice Srpske, a 2002. godine na Sorboni, u Francuskoj.

Ikone su remek delo pomenutog Diče Zografa i predstavljaju versko i kulturno blago Pčinjskog okruga.

Eparhija vranjska izražava veliko žaljenje zbog čina vandalizma i ističe da uništavanje svetinja predstavlja nenadoknadivu štetu, ne samo za crkvu, već i grad i državu.

U Osnovnom javnom tužilaštvu u Vranju RTS-u je rečeno da je Tužilaštvo naložilo da budu pregledani snimci kamera u crkvi i da se razgovara sa očevicima.

Krivično delo se kvalifikuje kao uništenje i oštećenje tuđe stvari, a pošto se radi o verskom objektu, tužilaštvo preduzima gonjenje po službenoj dužnosti.

Istraga je u toku.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

VREMENSKA PROGNOZA

trenutno
min
max
pritisak
vidljivost
vetar

TV INFO PULS VRANJE

UL: Marička 20,17501 Vranje
EMAIL: tvinfopuls@gmail.com
TEL: 060/ 0405-240