Nepoznato kada će Geoks državi vratiti tri miliona evra nezakonito odobrene pomoći

Visoki iznosi državne pomoći jedan su od razloga zbog kojih se strani investitori odlučuju za dolazak u Srbiju.

Ta pomoć nije uvek odobravana po zakonu, a primer za to su, na primer, subvencije odobravane do kraja 2019. godine, odnosno do donošenja Zakona o kontroli državne pomoći.

Pre toga, nisu jasno bili definisani mehanizmi kontrole, niti je u sve postupke bila uključena Komisija za kontrolu državne pomoći. Tako se ispostavilo da je država italijanskom proizvođaču obuće „Geoks“ dala pomoć za tri miliona evra veću od Zakonom predviđenog limita.

Zajednička ulaganja Geoksa i države iznosila su 18 miliona i 580 hiljada evra, od čega je samo država uložila gotovo 12 miliona i 770 hiljada. Pomoć je nezakonito odobrena jer Uredba o davanju državne pomoći propisuje da država velikim privrednim subjektima, u koje spada i Geoks, maksimalno može da odobri podsticaje, ne veće od 50 % ukupne investicije. Pomoć države je u ovom slučaju iznosila više od dve trećine ukupnog ulaganja - ispis 68,95 %. Geoks je tako od Srbije dobio tri miliona evra više od dozvoljenog limita. Planom ulaganja je dogovoreno da Geoks proizvodnju započne 2016, uz obavezu da ovde posluje narednih pet godina. Obavezao se i da tri godine od početka proizvodnje zapošljava 1.250 ljudi. Odmah po isteku ugovora sa državom, u leto 2021, Geoks je otpustio sve zaposlene i zatvorio fabriku. Zastupnik te kompanije u Srbiji bila je firma Technic Development.

„Problem je zašto dve trećine, znači to je za mene veliki problem, imate jasna pravila i ne mora Geoks da dođe u Sbiju. E, sad je to tipična politička priča. On je otišao na jug Srbije u kome nema posla uopšte, tada barem pre 10 godina u većem broju varoši šta je radilo? Državne one službe - pošta, banka, još ponešto što je država bila i neki privatnik, neka trgovina i to je to. Znači, umirali su gradovi koji su bili u socijalističko vreme dobro razvijeni i onda vi ustvari, to je razlog zašto vi zapravo dovodite neke investitore da pokrenu taj kraj, to jeste politička priča“, kaže za Insajder profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Ljubodrag Savić.

Kako je novinarima Insajdera potvrđeno, u trenutku kad je pomoć Geoksu odobrena - 2012. godine, u postupak nije bila uključena Komisija za kontrolu državne pomoći. Prvo i jedino rešenje u kojem piše da je državna pomoć odobrena suprotno zakonu, Komisija je donela tek krajem 2021. godine. Na problem nezakonito odobrene pomoći Geoksu Transparentnost Srbije je ukazivala još 2017, mnogo pre nego što će ta kompanija otpustiti sve zaposlene i zatvoriti fabriku u Vranju.

„Ono što je poražavajuće da je državnim organima trebalo mnogo više vremena da dođu do tog istog zaključka do kog smo mi došli nakon veoma kratke analize veoma oskudnih podataka koje smo u tom trenutku imali na raspolaganju. Samim tim, ono što je dodatno sporno je što se Komisija za kontrolu državne pomoći nije ni na koji način oglašavala u momentu dok su se ove stvari događale“, kaže Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.

Komisija za kontrolu državne pomoći donela je u novembru 2021. rešenje kojim Ministarsvu privrede nalaže da „preduzme mere bez odlaganja u cilju vraćanja nezakonito odobrene pomoći“, vredne tri miliona evra. Novinari Insajdera nisu dobili odgovor Ministarstva privrede na pitanje da li je i kada taj postupak pokrenut. Već u postupku likvidacije, u trenutku kada su svi zaposleni ostali bez posla, a fabrika zatvorena, Geoksov zastupnik u Srbiji „Technic Development“ protiv rešenja komisije podnosi tužbu Upravnom sudu u Beogradu. Postupak po toj tužbi još traje. Tužba, prema zakonu, ne odlaže izvršenje, što znači da je Geoksov pravni zastupnik imao obavezu da novac bez odlaganja vrati, bez obzira na ishod postupka.

„Podnošenje tužbe Upravnom sudu nije nešto što zadržava sprovođenje i izvršenje, pravnosnažnost. Ne može se zadržati odluka koja je već doneta jer je takvo dejstvo upravnog spora, a generalno gledano, Upravni sud je veoma spor i preopterećen, tako da je pitanje kada će o ovome odlučivati. Naravno da bi bilo dobro da i oni odluče što pre“, kaže Nemanja Nenadić.

Štetu izazvanu nezakonitom odlukom o dodeli pomoći i kasnijim zatvaranjem Geoksove fabrike, Srbija može da nadoknadi aktiviranjem bankarskih garancija i blanko menica. Grupi od 1.250 otpuštenih radnika gubitak posla međutim niko ne može da nadoknadi.

izvor/Insajder

PRATITE NAS