Država Geoksu platila 70 odsto investicije, sada traži novac nazad

Firmi Technic Development iz Vranja,  koja je deo Geox grupe, država je pokrila 68,95 odsto ukupnih ulaganja, što je bilo suprotno tada važećim propisima, piše u rešenju Komisije za dodelu državne pomoći.

Država je mogla da pokrije najviše polovinu troškova koje ima investitor, što znači da je Technic Development dobio skoro 20 odsto više.

Zbog toga je Komisija naložila Ministarstvu privrede da bez odlaganja preuzme mere prema Technic Development kako bi firma vratila "višak" subvencija, odnosno 414 miliona dinara sa uračunatom zateznom kamatom, računajući od kraja 2016. godine (kada je okončan investicioni projekat za koji je dodeljena državna pomoć).

Prema ugovoru koji je kompanija potpisala sa državom 2012, do kraja 2016. ova investicija je trebalo da košta blizu 2,2 milijardi dinara. U tom periodu firma je dobila 1,5 milijardi dinara subvencija.

Ministarstvo finansija i privrede je u oktobru 2012. godine donelo odluku o dodeli 11,25 miliona evra (blizu 1,3 milijardi dinara) na ime državne pomoći za fabriku obuće. Prema tadašnjim propisima, ova subvencija je dodeljena na osnovu obaveze zapošljavanja, odnosno Technic Development (Geoks) je bio u obavezi da zaposli najmanje 1.250 radnika, a za to je od države dobio 9.000 evra po novootvorenom radno mestu, što je ukupno 11,25 miliona evra.

Dodatno, u februaru 2013. godine je Zaključkom Vlade obezbeđeno još 100 miliona dinara za finansiranje nivelacije zemčjišta za potrebe izgradnje fabrike.

Grad Vranje je firmi Technic Development besplatno dao zemljište vredno 61 milion dinara, a kompanija je bila oslobođena i plaćanja najkande za uređenje građevisnkog zemljišta (u iznosu od 11,9 miliona dinara) i lokalne komunalne takse za isticanje firme na poslovnom prostorku (403.698 dinara).

Vranje je finansiralo i opremanje zemljišta komunalnom infrastrukturom u iznosu od 38,7 miliona dinara. Ovo je obuhvatalo izgradnju saobraćajnica, kanalizacionog kolektora, vodovodne mreže i slično.

Vranje je dalo i više od 1,3 miliona dinara za izgradnju kablovskog voda, koji je ukupno koštao 17,5 miliona dinara.

Firma Technic Development, kao član Geoks grupe, bila je u obavezi da zaposli najmanje 1.250 novih radnika i da u osnovna sredstva uložu najmanje 15,8 miliona evra. Ovaj investicioni projekat (ulaganje u fabriku i obavezno zapošljavanje) trebalo je da se okonča do kraja 2016. godine.

Obaveza firme je bila da ne smanjeju dostignuti borj zaposlenih u periodu od tri godine, odnosno do kraja 2019. godine. 

Iz revizorskog izveštaja se vidi da je Technic Development uložio ukupno 16,5 miliona evra (za izgradnju fabrike 10,9 miliona evra i za nabavku opreme 5,6 miliona evra), piše u rešenju Komisije.

To znači da je Geoks preko svoje firme u Srbiji uložio oko 650.000 evra više nego što se obavezao.

Podsetimo letos se oko 1200 radnika u Vranju našlo na ulici, kada je Geoks zatvorio proizvodnju.

Firma TECHNIC DEVELOPMENT je 2. avgusta ove godine donela odluku u pokretanju likvidacije. U odluci se navodi da će sva potraživanja prema kompaniji zastareti ukoliko ih poverioci ne prijave u roku od 30 dana od poslednjeg dana objavljivanja oglasa o likvidaciji.

U odluci se obrazlaže da je na gašenje proizvodnje u Srbiji uticala pandemija korona virusa, ali i da Geox grupa od 2018. do danas smanjuje proizvodnju na globalnom nivou.

Na povlačenje Geosksa uticalo je i to što kupci svwe manje traže klasične kožne cipele, mokasine i baletanke, a sve češće modernu sportsku obuću.

izvor/Nova Ekonomija 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

VREMENSKA PROGNOZA

trenutno
min
max
pritisak
vidljivost
vetar

TV INFO PULS VRANJE

UL: Marička 20,17501 Vranje
EMAIL: tvinfopuls@gmail.com
TEL: 060/ 0405-240