Narodni poslanik Dragan Nikolić čestitao građanima Dan oslobođenja Vranja

Pin It

Čestitam svojim sugrađanima trideset prvi Januar,kao dan oslobođenja Vranja od Turaka,i želim da se danas radujemo i slavimo,ali i odamo počast našim oslobodiocima koji su dali  svoje živote da bi Vranje dobilo slobodu!

Vranje je 422 godine bilo pod okupacijom Turske osmanske države,da bi ga slavna srpska vojska,pomognuta dobrovoljcima iz Poljanice,oslobodila na današnji dan pre 145 godina.Zato slavimo 31.01.2023.god.kao dan oslobođenja i pripajanja matici Srbiji,što je potvrđeno na Berlinskom kongresu 1878.god.

Građani Vranja su vekovima trpeli torturu i teror okupatora,ali su sačuvali veru,tradiciju,običaje,nepokornost i uverenje da pripadaju srpskom rodu,te da će dočekati dan oslobođenja i biti u svojoj državi,Srbiji.

Na žalost ovo nije poslednji okupator,bilo ih je više posle toga,ali smo svima videli leđa,proterali ih sa svojih imanja,kuća,sela i gradova i zadržali slobodarski duh i nepokornost bilo kom zlu i nasilju.

Tako će biti i sada kada novi zavojevači,puni slatkih reči i obećanja pokušavaju da nam otmu naše Kosovo i Metohiju i stvore još jednu Šiptarsku državu na srpskoj teritoriji.

Srbija nikada nije u svojoj istoriji prihvatala ni  jedan ultimatum,pa neće ni ovaj,jer smo zato opstali kao narod i država,jer da jesmo sada bi slavili okupatora kao oslobodioca,govorili njegovim jezikom,povinovali se njegovim običajima i zvali se svakako,a ne Srbima i živeli u državi koja se ne bi zvala Srbija!

Živelo Vranje! Živela Srbija!

Navodi se u čestitci narodnog poslanika Dragana Nikolića Nike.

 

Pin It

PRATITE NAS