BILJANA ĐORĐEVIĆ: Promene baš u gradu kao što je Vranje mogu biti nacionalne

Da bi Vranjanci shvatili koliko ih se direktno tiče to kakav vazduh udišu, koliko je zagađena Južna Morava, interesovanje kompanija za zemljište u Vranju i Bujanovcu zbog eksploatacije litijuma, neophodno je ta pitanja politizovati, istakla je u novom izdanju BRIFINGA na portalu Slobodna reč, buduća narodna poslanica sa “zelene” liste MORAMO, docentkinja na fakultetu Političkih nauka u Beogradu i članica Malog veća pokreta Ne davimo Beograd, dr Biljana Đorđević.

Đorđević je ispred pokreta NDMBG bila druga na listi ove zeleno-leve koalicije, koju je predvodio Aleksandar Jovanović Ćuta (Ekološki ustanak). Lista je po prvi put učestvovala na izborima i prema preliminarnim rezultatima, dobili su 13 mandata u Narodnoj skupštini. 

Upitana šta ona i njeni “saborci” nakon ulaska u Skupštinu “moraju”, ističe da je neophodno pokazati “drugačiji način bavljenja parlamentarnom politikom”

“Iskustvo dolaženja sa ulica, trgova, planina, svih mesta gde se brani javni interes, moramo preneti u institucije drugačijom političkom kulturom i načinom obraćanja, obrazlaganjem predloga za koje mislimo da su u interesu građana, ali da istovremeno ostanemo u kontaktu sa onim što je naše poreklo - ‘mesta zločina’ gde se krši javni interes” - istakla je dr Đorđević.

Dodala je i stalni kontakt sa građanima koji bi trebalo i njima da ukažu kada možda greše u nečemu, odnosno neophodna je dvosmerna komunikacija.

Kako često ističe da je u Srbiji na svim nivoima sve ispolitizovano, od toga ko će biti direktor vrtića, škole, kako će biti organizovani zdravstvena zaštita, obrazovanje i dr. a menjanje tog sistema se čini velikim poslom, kaže da pokret NDMBG nosi ideja da građani shvate da oni imaju moć, ali i neku odgovornost:

 “Građani moraju da se mnogo više bave svojim životima i da se trude da na to utiču, da se trude da kazne one koji iznevere njihov interes” - rekla je onda.

Kako je istakla, taj put je teži od prodaje glasova, o čemu se najviše govori nakon izbora.

 “Put je teži i od koruptivnog mehanizma u kome mi samo očekujemo da nam neko nešto da i da onda ni mi ne budemo više odgovorni za razne druge stvari. Nedostaje nam odgovornost koju preuzimamo za sve što radimo, na poslu, u politici…” - ističe.

Složila se da postoji utisak da se na lokalu za sve čeka neki znak centrale iz Beograda, kao i da se politička slika iz prestonice preslikava na Vranje u poslednje dve decenije, što nije slučaj sa ostalim opštinama Pčinjskog okruga.

 “To nažalost jeste utisak, ali možemo da preokrenemo priču. Kada se baš u takvim gradovima kao što je Vranje dese promene, onda se one dešavaju i na nacionalnom nivou” - rekla je ona.

Dodala je da promene dobrim delom koči i emigracija stanovništva, ne samo spoljašnja nego i unutrašnja, ali da potencijal za promenu i pobunu na jugu Srbije ipak postoji.

“Mislim da ga apsolutno ima. Ne samo zato što sam ja odatle i znam mnoge ljude koji su tamo ostali, ali svi imamo neke kontakte i veze i postoji način da možda pomognemo da se taj potencijal, ako ga ima, ako se probudi da mu pomognemo da se razvije ja bih to tako preokrenula da onda zapravo treba više raditi u takvim sredinama i ustvari ukazati na to šta koči ljude da se bolje politički organizuju i ponude nešto drugačije” - ističe.

Ona se u razgovoru osvrnula na glasove koje je MORAMO dobila u Vranju bez neke aktivne kampanje, potencijalu na lokalu i potencijalno formiranje odbora.

 Govoreći o buđenju Vranjanaca poslednjih meseci kada se radi o kvalitetu života, istakla je da je neophodno politizovati pitanja zaštite životne sredine, govoreći o kvalitetu vazduha u Vranju, zagađenju reka, iskopavanju litijuma u Klinovcu, odakle je i njen otac.

Smatra da je neophodno politizovati to kakav vazduh udišu Vranjanci, koliko je zagađena Južna Morava, zainteresovanost kompanija za zemljište u Vranju i Bujanovcu zbog eksploatacije litijuma i dr.

 Osvrnula se na školovanje u Vranju, gde je u Gimnaziji “Bora Stanković” bila učenica generacije, na proteste zbog izborne krađe 2000-ih i da li se tada plašila, a govorila je o tome da li ima kontakt sa aktuelnim rukovodstvom Gimnazije.

izvor/Slobodna reč

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

VREMENSKA PROGNOZA

trenutno
min
max
pritisak
vidljivost
vetar

TV INFO PULS VRANJE

UL: Marička 20,17501 Vranje
EMAIL: tvinfopuls@gmail.com
TEL: 060/ 0405-240