Savez 90/zelenih Srbije - GrO Vranje: Izađite na referendum i recite NE

Savez 90/zelenih Srbije GrO Vranje, poziva sve svoje članove, simpatizere i građane da iskoriste svoje pravo glasa, izađu na Ustavni referendum koji ce biti održan 16. januara u Republici Srbiji i da na referendumskom pitanju: " Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?", po našem čvrstom uverenju glasaju NE.

Napominjemo da su proglašavanju referenduma prethodile izmene Zakona o referendumu od 25. novembra 2021. godine, čime je ukinut cenzus, to jest pravilo po kojem je za validnost odnosno važenje rezultata samog referenduma potrebna izlaznost glasača od 50%, te da je u tom smislu od krucijalnog značaja na isti izaći a da se takozvanim "bojkotom" referenduma koji neke organizacije predlažu, pasivno "glasa" ZA, odnosno za promene predložene referendumom!

Konkretne promene se odnose na način izbora sudija i tužilaca, koje više neće birati Narodna skupština, izglasana od naroda, već Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaca, čime se direktno ukida uticaj Narodne skupštine odnosno volja i kontrola naroda nad jednim od najvažnijih pravosudnih procesa u zemlji i kontrola kompletno prenosi u ruke nekolicine ljudi ili centara moći koji će odluke donositi po sopstvenom izboru i nahođenju a da je nejasno pod čijom su kontrolom i nadzorom oni sami, što dalje može imati nesagledive posledice na demokratske postulate i vrednosti zemlje u celini.

Stava smo zasnovanih na činjenicama, da će promene predložene promenom Ustava, imati mnogo širi uticaj od predočenog na pravosudni sistem i time doprineti tome da već krhki i narušeni sistem-kakav jeste, bude dodatno ugrožen, urušen i kontrolisan od male grupe ljudi, odnosno moćnika iz "senke".

Sve navedeno za krajnji rezultat ima promenu Ustava Republike Srbije po želji vlasti i suprotno njihovim tvrdnjama-da ce pomenute izmene imati "lokalni" karakter, proizvešće izvesno ogroman uticaj na srpsko pravosuđe u celini sa već pomenutim negativnom posledicama i kontekstom!

Sačuvajmo svoja Ustavom garantovana prava, zaštitimo Ustav Srbije, pravo i uticaj naroda glasajući NE!

Navodi se u saopštenju Savez 90/zelenih Srbije - GrO Vranje.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

VREMENSKA PROGNOZA

trenutno
min
max
pritisak
vidljivost
vetar

TV INFO PULS VRANJE

UL: Marička 20,17501 Vranje
EMAIL: tvinfopuls@gmail.com
TEL: 060/ 0405-240