Otvaranje izložbe ,,Anastas Jovanović- Umetnost i novi mediji"

U Galeriji Narodnog muzeja Vranje, u petak 21. decembra, biće otvorena izložba ,,Anastas Jovanović- Umetnost i novi mediji“, autora mrs Danijele Vanušić.

Ovu izložbu Muzej grada Beograda  priredio je u novembru 2017. godine povodom jubileja 200 godina  od rođenja Anastasa Jovanovića (1817-1899), kada je bilo predstavljeno  blizu dve stotine originalnih radova umetnika, crteža, akvarela, talbotipija, fotografija, stereoskopskih snimaka i ličnih predmeta iz kolekcije Muzeja grada Beograda, u kome se čuva najveći deo neprocenjivo vredne umetničke zaostavštine Anastasa Jovanovića, koja broji preko 1.500 predmeta.

Autor izložbe msr Danijela Vanušić, izvršila je izbor dela u svetlu novog sagledavanja i razumevanja složene društvene i umetničke delatnosti Anastasa Jovanovića na polju razvoja medijske kulture i umetnosti. Anastas Jovanović, pionir evropske fotografije, za srpsku vizuelnu kulturu ostvario je nemerljiv značaj.

Ne samo da ju je obogatio svojim nebrojenim fotografijama i litografijama, već je i samostalno stvorio neke od ikoničnih prizora modernog srpskog nacionalnog identiteta kao što su likovi kneza Mihaila, kneginje Julije, Vuka Karadžića, vladike Njegoša, kneza Danila, patrijarha Rajačića i mnogih drugih. Slobodan pristup savremenim medijskim tehnologijama, sklonost ka eksperimentu, istraživanje medijske kulture i novih mogućnosti vizuelnih umetnosti, kao i radoznalost koja ga nikada nije napuštala, učinili su Anastasa Jovanovića modernim ekvivalentom renesansnog „univerzalnog čoveka”.

Postavku su organizovali Narodni muzej Vranje i Muzej grada Beograda, a početak je zakazan za 19 sati.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

VREMENSKA PROGNOZA

trenutno
min
max
pritisak
vidljivost
vetar

TV INFO PULS VRANJE

UL: Marička 20,17501 Vranje
EMAIL: tvinfopuls@gmail.com
TEL: 060/ 0405-240