Otvorene muzičke svečanosti Maj mesec muzike

Koncertom pod nazivom ,,Ka zvezdama'' kamernog orkestra ,,Amorozo'' sa solistom Nikolom Pakovićem na harmonici u Pozorištu ,,Bora Stanković'' počela je tradicionalna manifestacija ,,Maj mesec muzike''.

Dvadeset druge majske muzičke svečanosti otvorila je zamenica gradonačelnik Vranja, Zorica Jović.

Ona je podsetila da je reč o manifestaciji kojom godinama unazad počinje Vranjsko kulturno leto, te da je tako i ovog puta.

,,Ljubitelji klasične muzike i ove godine biće u prilici da uživaju u najdivnijim notama domaćih i svetski priznatih kompozitora, kao i da se susretnu sa priznatim izvođačima, profesionalnim muzičarima. Organizatori su se potrudili da i ovog puta naprave kvalitetan repertoar koji će zadovoljiti ukus i kriterijum šarolike vranjske publike.

A Grad Vranje, koji je poznat i po autentičnom muzičkom nasleđu, sa svojom gradskom pesmom, zahvaljujući kojoj se našao na listi nematerijalnog kulturnog blaga Republike Srbije, nastaviće da ulaže u duhovnu nadogradnju svojih naraštraja, podržavajući projekte i manifestacije koji su od opšteg značaja. Nastavićemo i sa ulaganjima u obnovu i unapređenje kulturnih institucija u Vranju, jer su razvoj i unapređenje kulture veoma važan segment za sveukupni razvoj društva’’, rekla je između ostalog zamenica gradonačelnika Zorica Jović.

U ime organizatora manifestacije prisutne je pozdravila direktorka Muzičke škole ,,Stevan Mokranjac’’ Tanja Bliznakovski Jovanović.

,,Odlučili smo da manifestaciju otvorimo muzičkim delom koje će večeras biti premijerno izvedeno.

Reč je o autorskom delu naše sugrađanke, kompozitorke Tatjane Milošević, koncertom za harmoniku i kamerni orkestar’’, rekla je direktorka Bliznakovski Jovanović.

Publici se obratila i kompozitorka Tatjana Milošević, Vranjanka koja je redovni profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

,,Kompozicija ,,Ka zvezdama'' posvećena je festivalu ,,Mak mesec muzike'' i mladom harmonikašu najviših umetničkih dometa Nikoli Pekoviću'', rekla je ona.

U okviru manifestacije predviđeno je 9 koncerata, računajući i obeležavanje Dana škole, 31. maja. Ljubiteljima klasične muzike u Vranju predstaviće se umetnici iz Srbije i Makedonije na različitim instrumentima.

Ovo je 22. po redu manifestacija koju organizuje Muzička škola ,,Stevan Mokranjac’’ uz podršku Grada i Ministarstva kulture i informisanja.

Osim koncerta 18. maja koji će, takođe biti održan u sali pozorišta, svi ostali održaće se u Koncertnoj sali Muzičke škole, sa početkom u 20 sati. Večeras je na programu ,,NS kamernog ansambla – duvačkog tria’’, koji čine Aleksandar Tasić - klarinet, Sanja Romić – oboa i Nemanja Mihajlović – fagot.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

VREMENSKA PROGNOZA

trenutno
min
max
pritisak
vidljivost
vetar

TV INFO PULS VRANJE

UL: Marička 20,17501 Vranje
EMAIL: tvinfopuls@gmail.com
TEL: 060/ 0405-240