Akcija u centru grada povodom Evropske nedelje mobilnosti

U okviru obeležavanja ,, Evropske nedelje mobilnosti”, Savet za bezbednost saobraćaja na putevima na teritoriji grada Vranja organizovao je akciju u centru grada, u kojoj su učestvovali predškolci i učenici osnovnih škola.

U cilju usvajanja pravila bezbednog ponašanja u saobraćaju, a u saradnji sa Tehničkom školom Vranje, na delu ulice Kralja Stefana Prvovenčanog, montiran je saobraćajni poligon, gde su učenici nižih razreda vozili rolere, a stariji đaci bicikle.

Marjan Stanković, pomoćnik gradonačelnika i predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja grada Vranja istakao je da je ova akcija postaje tradicionalna sa ciljem ukazivanja na zdrave načine kretanja.

,,Da bi smanjili zagađenje vazduha, zaštitiili i unapredili životnu sredinu potrebno je koristiti alternativna prevozna sredstva poput bicikala, trotineta i rolera.

Današnji skup ima za cilj upravo promovisanje ovakvih načina kretanja sa akcentom na pravilno učestvovanje u saobraćaju.

U tom smislu, Savet za bezbednost saobraćaja na putevima na teritoriji grada Vranja u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja Republike Srbije sprovodi više akcija, poput dodele auto sedišta bebama, organizovanjem Pažljivkove smotre, a sve u cilju podizanja nivoa bezbednosti saobraćaja na viši nivo”, rekao je Stanković.

Ivica Ristić, član Saveta za bezbednost saobraćaja govorio je o statističkim podacima, ističući da je u zadnje tri godine u Srbiji u saobraćajnim nezgodama stradalo 34 dece, a 4.000 bilo povređeno.

,,Deca u saobraćaju učestvuju kao pešaci, biciklisti i putnici u vozilu. Na žalost 56% dece za zadnje tri godine je bilo povređeno kao putnici u vozilu.

Od toga četvoro dece je poginulo, troje kao biciklisti, a jedno dete od 14 godina kao vozač putničkog automobila.

Zbog toga je neophodno preduzeti sve potrebne mere i akcije, kako bi se povećala bezbednost u saobraćaju, pre svega dece”, istakao je Ristić.

Za sve učesnike Savet za bezbednost saobraćaja pripremio je poklone, i to za predškolce svetloodbojne prosluke, za osnovce u nižim razredima kacige za rolere, a za starije učenike osnovnih škola, svetla za bicikle.

Pokrovitelj manifestacije je Grad Vranje.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

VREMENSKA PROGNOZA

trenutno
min
max
pritisak
vidljivost
vetar

TV INFO PULS VRANJE

UL: Marička 20,17501 Vranje
EMAIL: tvinfopuls@gmail.com
TEL: 060/ 0405-240