Rođendan Džigoroa Kana, čoveka koji je sistematizovao i stvorio od džudoa sport, u celom svetu se praznuje kao Dan džudoa, a ove godine u Srbiji je iskorišćen i za proslavu godišnjice projekta "Džudo u škole". U beogradskom Sportskom centru "Šumice" učenici 9 osnovnih škola, među kojima su i đaci vranjske "Radoje Domanović", prikazali svoje umeće u ovoj borilačkoj veštini.

Pre godinu dana otpočeo je projekat koji je podrazumevao donaciju opreme za džudo škola, a onda i uvođenje ovog sporta u škole, sa ciljem omasovljenja. Godinu dana kasnije, prve generacije su se okupile u hali "Šumice", u kojoj se inače održavaju takmičenja u džudou, i tu izvele javni čas. Njima je predsednik Džudo saveza Srbije Ivan Todorov poželeo da nastave vredno da treniraju.

Zaista sam ponosan što mogu da vidim nove dečake i devojčice, jer džudo nije samo postizanje vrhunskih rezultata, on ima široku obrazovnu širinu i on je prepoznat u mnogim sistemima školstva u svetu. On je obavezan predmet u Japanu, Franscuskoj i u još mnogim zemljama i mi ćemo se u budućnosti truditi svake godine da pokrenemo u devet novih škola na teritoriji Srbije projekat "Džudo u škole" - rekao je Todorov.

Svetska džudo federacija organizuje veliku akciju "Posadi drvo", koja podstiče svakog džudistu na svetu da posadi drvo. Nakon javnog časa, mladi džudisti su dali svoj doprinos ovoj aktivnosti, pošto su posadili devet sadnica u ime devet škola u projektu "Džudo u škole".

TK

Izvor: Južne vesti

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

VREMENSKA PROGNOZA

PRATITE NAS

PRIJAVA

KURSNA LISTA

NEWSLETTER

Prijavite se za primanje vesti sa našeg sajta na Vaš e-mail

TV INFO PULS VRANJE

UL: Marička 20,17501 Vranje
EMAIL: tvinfopuls@gmail.com
TEL: 017/ 405-240