Srpski pokret Dveri u Vranju  oglasio se saopštenjem u kome stoji da su dužni da reaguje povodom informacije sa portala „ Bebac „ ( https:// www.bebac.com/ ) o rezultatima velikog nacionalnog istraživanja: „ Kakva su nam porodilišta „, u kome su učestvovale mame iz cele Srbije i koje su ocenjivale svaki segment boravka u porodilištu, od prijema do odlaska kući sa bebom u toku 2019 godine. Prenosimo saopštenje u celosti:

Prema rezultatima ovog istraživanja, mame koje su se porodile u porodilištu Zdravstvenog centra u Vranju su vrlo negativno ocenile kvalitet pruženih usluga i uslove boravka u njemu, tako da se ovo naše porodilište našlo na poslednjem mestu u Srbiji, u kategoriji tzv. Malih porodilišta. Posebno su loše ocenjeni : uslovi boravka ( 2,47 ), dostupnost lekara posle porođaja ( 2,46 ), podrška mami i bebi ( 2.60 ), podrška dojenju ( 2,87 ). To znači da su, u najvećoj meri mame zamerile na uslovima u kojima borave tokom i nakon porođaja, higijenskim uslovima i ishranom u porodilištu. Takođe, mame smatraju da su lekari i sestre u nedovoljnoj meri dostupni nakon porođaja i da nisu dobile adekvatnu podršku i savete u vezi sa dojenjem i ishranom svoje bebe.
Srpski pokret Dveri ukazuje još jednom na vrlo tešku situaciju u lokalnom zdravstvenom sistemu kojim upravljaju neuki, neodgovorni i nekompetentni ljudi, kojima je jedini kvalitet slepa stranačka poslušnost i lojalnost. Možda to i ne bi bilo toliko značajno da ceh takve neodgovornosti i neznanja ne plaćaju naši najmlađi naraštaji kojima je itekako potrebna adekvatna nega. Očigledno je da naše sugrađanke zaslužuju mnogo bolji i odgovorniji tretman u lokalnom porodilištu jer od toga zavisi i reproduktivno zdravlje svih, bez obzira na stranačku pripadnost.
Srpski pokret Dveri u Vranju zahteva od Ministrarstva zdravlja, ali i od organa lokalne samouprave, da se ozbiljno pozabave situacijom u porodilištu Zdravstvenog centra u Vranju i da zbog ovakvih loših ocena pozovu na odgovornost rukovodstvo ove zdravstvene ustanove koje nema vremena ili ne ume da se pozabavi poboljšanjem i unapređenjem uslova za zaštitu reproduktivnog zdravlja i zdravlja najosetljivijih kategorija našeg stanovništva. Ocenjujemo da je to rukovodstvo zapostavilo, da li iz neznanja ili svoje bahatosti, osnovne funkcije koje im nalažu stalnu brigu i odgovornost za zdravlje građana, a posebno za zdravlje žena i dece. Na žalost, preča im je stalna medijska prisutnost u stranačkim aktivnostima, kako u tzv. autobusima podrške tako i u pribavljanju kapilarnih glasova umesto da se aktivno bave pravima naših sugrađana na zdravo roditeljstvo, stoji u saopštenju  Srpskog pokreta Dveri u Vranju.

TK

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

VREMENSKA PROGNOZA

PRATITE NAS

PRIJAVA

KURSNA LISTA

NEWSLETTER

Prijavite se za primanje vesti sa našeg sajta na Vaš e-mail

TV INFO PULS VRANJE

UL: Marička 20,17501 Vranje
EMAIL: tvinfopuls@gmail.com
TEL: 017/ 405-240