Srpski pokret Dveri oglasio se saopštenjem za javnost u kome stoji da su dužni  da reaguje povodom informacije da je, odlukom v.d direktorke Zdravstvenog centra Vranje, dr Ljiljane Antić, u našem Domu zdravlju ukinuta „Škola roditeljstva„ koja je bila namenjena, pre svega, mladim bračnim parovima radi njihove pripreme za buduće odgovorno roditeljstvo.

 Prenosimo vam saopštenje u celosti: Podsećamo javnost da je „Škola roditeljstva“ u Vranju osnovana i promovisana od strane Ministarstva zdravlja, u saradnji sa fabrikom vode „Rosa voda„, juna 2016. godine, koja je adaptirala i opremila adekvatne prostorije za normalan rad ove škole. Škola roditeljstva je postala zanimljiv i aktuelan način besplatnog obrazovanja trudnica i njihovih partnera koja je buduće roditelje edukovala i informisala o toku trudnoće, pravilnoj ishrani, zdravom načinu života u trudnoći, dolazaćem porođaju, periodu posle porođaja, dojenju, razvoju i nezi bebe. Škola roditeljstva je dočekana sa velikim zadovoljstvom budućih mama i tata iz Vranja i okoline koji su u stručnom osoblju Škole pronašli sigurnost i naučili kako da se snađu u novim ulogama.

 Nerazumnim i anticivilizacijskim činom direktorke Zdravstvenog centra Vranje, ova zdravstveno – promotivna jedinica je ugašena, a budući roditelji ostali uskraćeni za odgovarajuću obuku i psihološku pripremu kod najsvetlijeg čina u njihovom životu – dolaska na svet zdravog potomstva.

Postavljamo pitanje Ministarstvu zdravlja, koje je pred kamerama lokalnih televizija i uz veliku pompu, osnovalo ovu Školu, zašto toleriše ovakav zločin prema budućem najmlađem naraštaju u Vranju i okolini? Da li je to još jedno Potemkinovo selo i režimska propaganda u Vranju, u svrhu pribavljanja „kapilarnih„ glasova i obmanjivanje građana? Zašto o svemu tome ćuti lokalna vlast i Gradonačelnik koji, kao doktor medicine, najburnije treba da reaguje na ovakvo ugrožavanje reproduktivnog zdravlja naše populacije u lokalu? Zašto o tome ćute i ostali zdravstveni radnici u Zdravstvenom centru Vranje i zašto sada ne podignu svoj glas kod ovakvog očiglednog ataka na zdravlje budućih naraštaja? Da li je zaista moguće, da za rad i funkcionisanje ove Škole koja se tiče unapređenja zdravlja budućih naraštaja i koje treba da bude prioritet svih prioriteta, nema finansijskih sredstava?

Srpski pokret Dveri je svojevremeno doneo Porodičnu deklaraciju kojom zahteva od svih nivoa vlasti u Srbiji da pospešuje natalitet, obezbeđuje sve vidove zaštite za porodicu u celini i njene članove pojedinačno, odnosno da ohrabruje porodice sa više dece, kao i da podstiče zdrave stilove života. U tom smilsu, Deklaraija insistira, između ostalog, da sam vrh prioriteta zdravstvene zaštite, treba da bude jačanje i proširivanje uloge savetodavnih centara pri medicinskim i obrazovnim institucijama na temu zaštite reproduktivnog zdravlja i pružanja podrške trudnicama.

Polazeći od ove naše Deklaracije, zahtevamo jasne odgovore od Ministarstva zdravlja i lokalnih organa vlasti na sva postavljena pitanja i hitno reaktiviranje ove Škole na zadovoljstvo mladih roditelja, kao i sreće i zdravlja budućeg naraštaja u lokalu. Pozivamo zdravstvene radnike da prevladaju svoj strah koji im je nametnut ovakvim bahatim ponašanjem, u svemu nesposobnosg i neodgovornog rukovodstva Zdravstvenog centra u Vranju, reaguju i dignu svoj glas kojim će zaštiti svoj profesionalni status i ugled, a ujedno i pravo naših sugrađana na zdravo roditeljstvo.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

VREMENSKA PROGNOZA

PRATITE NAS

PRIJAVA

KURSNA LISTA

NEWSLETTER

Prijavite se za primanje vesti sa našeg sajta na Vaš e-mail

TV INFO PULS VRANJE

UL: Marička 20,17501 Vranje
EMAIL: tvinfopuls@gmail.com
TEL: 017/ 405-240