Gradski odbor Jedinsvene Srbije u Vranju održao je konferenciju za medije na kojoj je prestavio svoj rad u prethodnom periodu i izveštaje direktora javnih ustanova i preduzeća koji su kadrovi Jedinstvene Srbije.

Gordana Dimitrijević, direktorka JU "Narodni univerzitet" je rekla da se rad ove ustanove u periodu od septembra 2016. godine kada je na mesto direktora stupila na dužnost do danas, može sagledati kroz finansijsko poslovanje, obrazovanje i po programu kultire.

"Što se tiče finansijskog poslovanja beležimo kontinuitet u rastu prihoda. Za samo dve godine je dupliran prihod na sopstveni sredstvima i samim tim došlo do značajnog poboljšanja poslovne politike. Do 2016. je ova ustanova završavala do 4. miliona na računu sopstvenih sredstava. Na kraju 2018. mis smo ušli u PDV što znači da smo premašili 8. miliona.2019.godina je posebna, zato što nkada do sada, od postojanja Narodnog univerziteta iz budžeta nismo dobijali samo sredstva za isplatu zarad. Ove godine je to tako. Ovu godnu završavamo uspešo, sa pozitivnim poslovanjem. Ono što je novo u ovoj godini je da smo setifikovali sistem menadžmenta kvalitetom ISO 9001", istakla je Dimitrijevićeva.

"Ne bi bilo uspeha u finasijskom derlu da nije bilo uspeha u obrazovanju. Poređenja radi, za celu 2016.godinu izdato je 134. sertifikata za zanatska zanimanja, 2017. je taj broj bio 245, 2018-te 287. a do sredine novembra ove godine već je izdato 305. dok se do kraja godine očekuje još 50. sertifikata. Akreditovali smo programe u Ministartsvu prosvete i stekli status Javno priznatog organizatora aktivnosti obrazovanja odraslih. Napolju obrazovanja sarađivali smo sa međunarodnim organizacijama,kao što su: Karitas, HELP, Ker, IOM i sa mnogim udruženjima iz naše zemlje", rekla je direktorka Narodnog univerziteta.

"U delu kulture uspešnom smo sarađivali sa ambasadama Austrije, Bugarske i SAD. Po prvi put ove godine organizovali smo Dečju likovnu koloniju. To jenova manifestacija u programu naše ustanove.  To jenova manifestacija u programu naše ustanove. Veliki broj istaknutih umetnika gostovao je na likovnim i književnim kolonijama. A od književnika posebno izdvajam Milisava Savića, Enesa Halilovića, Branislava Jankovića, Slavicu Garonju, Vladu Kecmanovića, Dejana Stojiljkovića, Brankicu Damjanović...Ove godine. 5. decembra Književnu koloniju će otvoriti akademik Matija Bećković".

Na kraju je dodala da je enterijer galerije Narodnog univerziteta kompletno uređen  i urađena je projektmo tehnička dokumentacija sa građevinskom dozvolom za izgradnju Narodnog univerziteta.

Direktorka Turističke organizacije grada Vranja Vesna Petrović je istakla da je u toku 2018 i 2019 godine ova ustanova imala veliki broj aktivnosti u svom domenu poslovanja.

"Turističke potencijale i kompletnu turistički ponudu promovisala je u mnogim emisijama na lokalnim i regionalnim televizijama. U saradnji sa kompanijom Alfa Plam organizovala je i snimanje emisije Zikina sarenica koja se emituje uzivo na Tv Pinku u prostorijama same kompanije. Uspesna saradnja turisčke organizacije grada Vranja sa ostalim turističkim organizacijama doprinela je da Vranje bude domacin velikog broja organizovanih grupa turista. Turistička je učestvovala i na najznačajnijim sajmovima turizma kako u zemlji, tako i u inostranstvu, učestvovala je na medjunarodnom sajmu u Beogradu, Novom Sadu, Nisu, Sofiji gde je predstavila kompletnu turističku ponudu grada Vranja i okoline. Prosle nedelje smo na izlozbi suvenira i turističkih publikacija u Leskovcu osvojili II mesto u kategoriji turistička mapa. Turitička organizacija grada Vranja je usla u proces formiranja Turisticke regije Jugoistocne Srbije" rekla je Petrovićeva i dodala:

"Sto se tiče manifestacija Turistička je organizovala veliki broj manifestacija tokom 2018 i 2019, gde mogu da izdvojim vec tradicionalnu manifestaciju Dani Vranja  I po prvi put od kako se odrzava manifestacija Dani vranja je imala pored večernjih desavanja i dnevna desavanja, gde smo imali različite predstave i za decu i za odrasle, knjizevne večeri, zatim edukativne radionice za decu, po prvi put je odrzano i takmičenje u pripremanju samse, gde su i pobednice dobijale i zasluzene nagrade. U odnosu na predhodne godine manifestacija Dani Vranja je zabelizila znatno vecu posecenost, a samim tim je povecala i broj turista u gradu. U okviru manifestacije organizovan je i etno sajam i salon knjiga, u saradnji sa Narodnim univerzitetom.

Kao drugu manifestaciju mogu da izdvojim Kesar Fest, medjunarodni festival srednjovekovne kulture , koja se po prvi put odrzala prosle godine i koja je zabelezila veliku posecenost i veliko interesovanje kako medju nasim sugradjanima, tako i  medju posetiocima iz ostalim krajevima. Manifestaciju decji festival “Vreme radosti” smo organizovali u sardnji sa predskolskom ustanovom “Nase dete”

Izdvojila bih jos i manifestaciju Staza Vranjskog Deda Mraza koju smo organizovali u saradnji sa Vodovodom, Parking servisom i Muzičkom skolom, gde smo imali razne predstave za decu povodom proslave Nove Godine.

Sto se tiče  Planinarskog doma Dragan Spasić na Besnoj Kobili, u odnosu na ranijih godina 2016 i 2017 godine gde je imao promet od 3-4 milona,  tokom 2018 godine je ostvario promet od 10.500.000 a ove godine ocekujemo oko 12.000.000 ostvarenog prometa i oko 4.500 nocenja

Oko 14.000 posetilaca u organizovanim grupama je posetilo Besnu Kobili u pratnji predstavnika turističke. To su bile organizovane grupe učenika i turista iz Kragujevca, Svilajnca, Aleksinca, Gornjeg Milanovca, Valjeva, Smederevske palanke, Nisa, Leskovca, Makedonije, Bugarske, Gruzije, Ukrajine, Rusije, Belorusije, Slovenije Petodnevne i sedmodnevne aranzmane su koristili i učenici skola Svetozar Markovic, Dositej Obradovic, i deca iz Leskovca.

U planinarskom domu su organizovane i proslave povodom proslave Nove godine, 8. Marta, prvomajskih praznika Policijski medjunarodni sindikat je organizovao svoju izbornu skupstinu u prostorijama planinarskog doma, organizovano je i dobrovoljno davanje krvi gde su se odazvali radnici policijske uprave".

Ona je naglasila da će Turistička organizacija grada Vranj i dalje kroz razne aktivnosti promovisati grad Vranje u najboljem svetlu i postaraće se da grad Vranje postane domacin velikog broja turista i nezaobilazna destinacija na turističkoj mapi.

Predsednik GrO Jedinstvene Srbije u Vranju Dejan Manić je istakao da su kada su ulazili u koaliciju obećali da će se potruditi da maksimalno rade posao onako kako treba i da uvek budu u službi sugrađana.

"Nadam se da smo to uspeli u jenom delu. Naravno da uvek može više i bolje. Za to više i bolje je potrebna saradnja svih nas koji smo u koaliciji, a na vlasti smo u gradu. Čuli ste dobru stranu onoga što smo uradili u ove dve ustanove, ali želi da znate i ono što koči razvoj i postavjaj prepreke za bolje rezultate za veće prihode.  Narodni univerzitet ima građevinsku dozvolu za adaptaciju i sanaciju prostora u kome se nalazi. Međutim, ta građevinska dozvola nije upotrebljena onako kako treba, odnosno da se dobiju sredstva od Kancelarije za javna ulaganja", kaže Manić.

"Turistička organizacija je još 2014.-2015. godine kada je bila "Skijalište Besna kobila" koja je sada u likvidaciji, urađena je celokuona dokumentacija za planinarski dom da bi se uzela građevinska dozvola odnosno da bi se izvršila legalizacija. Urađena je i PP zaštita.  Prošle godine kada smo pokrenuli projekat prekogranične saradnje sa bugarskim partnerom, upravo projekat koji se odnosio na renoviranje i poboljšanje uslova u Planinarskom domu u smislu proširenja kapaciteta i ostalog, zatražili smo u opštini građevinsku dozvolu računajući da je predata dokumentacija na vreme. Ali smo naišli na zid. U opštini su nam rekli da se ta dokumentacija ne nalazi kod njih. Prešli smo na plan B i prešli smo na projekat koji je zahtevao manja sredstva. Aplicirali smo sa tim drugim projektom. Međutim, bugarski partner je bio spreman za prvi projekat. Nije imao dokumentaciju za drugi, tako da nismo prošli", ističe Dejan Manić.

"Mi radimo na unapređenju turizma u našem gradu. Ali bez infrastrukture ne možemo da idemo dalje. Besna Kobila daje minimum 80 posto rezultata sa onim sa čime raspolaže. Da bis mo imali veći prihod i više dešavanja, potrebno je da se postavi bar jedan ski-lift i da se uradi veštačko osnežavanje. Ako to uradimo i proširimo smeštajne kapacitete , garantujem da Turistička organizacija ne bi zavisila od budžeta već bi imala sopstvene prihode. Glavni prihodi u skijaškom svetu su od ski asa, a mi te prihode nemamo", rekao je Manić i i dodao: "Posle ovog izlaganja i posle izborne Skupštine omladine gde se okupilo 1000 omladinaca očekujem bočne udarce  o našem lošem radu i lošem poslovanju jer je verovatno u pitanju kriminal, po njima. Zato što kada sam ja u pitanju ikada nemaju argumente da shvate da svare naš uspeh, onda krenu sa grubim izjavama u kojima sve povezuju sa krađom i krimnalom. Ja sam samo želeo da javnost čuje šta smo uradii i šta radimo. Zato što su naši građani najrelevantiji da presude da li je i šta kako urađeno", kazao je predsednik gradskog odbora Jedinstvene Srbije u Vranju.

TK

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

VREMENSKA PROGNOZA

PRATITE NAS

PRIJAVA

KURSNA LISTA

NEWSLETTER

Prijavite se za primanje vesti sa našeg sajta na Vaš e-mail

TV INFO PULS VRANJE

UL: Marička 20,17501 Vranje
EMAIL: tvinfopuls@gmail.com
TEL: 017/ 405-240