Osnovno javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je da je policija dostavila izveštaj povodom pretnji koje je Miša Vacić, lider Srpske desnice, uputio Srbima koji "šuruju sa Šiptarima", na osnivačkoj skupštini odbora te stranke u Bujanovcu, ali da je policiji zatim upućen zahtev za dopunu tog izveštaja. Kako je rečeno Insajderu, Tužilaštvo je zatražilo da se obavi razgovor sa Vacićem, kao i sa predstavnicima Srba u lokalnoj vlasti o tome da li su bili uznemireni zbog njegove izjave.

„Povodom izjave Vacić Miše, lidera Srpske desnice, na osnivačkoj skupštini lokalnog odbora stranke u Bujanovcu dostavljen je izveštaj policije. Dana 12. novembra upućen je zahtev policiji za dopunu izveštaja", saopštilo je Osnovno javno tužilaštvo u Vranju.

Kako je Insajderu rečeno u tom tužilaštvu, od policije je zatraženo da razgovara sa predstavnicima Srba u lokalnoj vlasti, kako bi se utvrdilo da li je izjava Vacića izazvala uznemirenje kod njih, kao i da se obavi razgovor sa Mišom Vacićem.  

Vacić je u Bujanovcu, kako su preneli mediji, na osnivanju odbora Srpske desnice rekao da su najveći problem u toj opštini „domaći izdajnici koji šuruju sa Šiptarima” i da će oni, kako je naveo, “biti raseljeni zato što drugima uništavaju živote, ali i ako budu sputavali Srpsku desnicu”.

„Ako treba iz svih gradova gde postoji Srpska desnica dovešćemo najzajebanije ljude da raselimo ove koji vam uništavaju živote, ali prvo pokušajmo demokratski“, rekao je Vacić.

U svom govoru on je izneo niz pretnji predstavnicima Srba u lokalnim institucijama, za koje kaže da će biti proterani, a njihova mesta zauzeti predstavnici Srpske desnice.

“Doći će ljudi, ako treba blokiraćemo ceo grad protiv onih koji korupcijom uništavaju vaše mesto. Dolaziću ovde dok ih ne oteramo“, poručio je Vacić u Bujanovcu.

Zbog govora mržnje reagovalo je tada Osnovno javno tužilaštvo u Vranju koje je uputilo  Policijskoj stanici u Bujanovcu zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja.

Vacić je nedavno na osnivanju odbora u Šapcu poručio  gradonačelniku tog grada Nebojši Zelenoviću da će kao Austrougari završiti u Drini, da se pakuje jer će biti proteran u zatvor, a potom dodao da će se u Šapcu napraviti zatvor kako bi Zelenović u njemu bio izložen i pljuvan svakog dana. Vacić je tokom svog govora spominjao i "izdajničke medije".

Reagujući na pretnje i poruke Vacića, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović ocenio je da je ponašanje i govor mržnje takozvanog vođe desnice sakandalozno. Savez za Srbiju, čiji je Zelenović jedan od lidera, tražio je hitnu reakciju policije i tužilaštva, kao i hapšenje Vacića.

Miša Vacić, sadašnji predsednik Srpske desnice, je bivši predsednik Srpskog narodnog pokreta 1389, a poznat je po ekstremno desničarskim idejama, ali i učestvovanju na mitingu “Kosovo je Srbija”, posle kog je zapaljena Ambasada SAD, kao i na mitinzima podrške Radovanu Karadžiću, kada su se huligani sukobili s policijom. Jedno vreme je bio i zaposlen kao savetnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, a ugovor s njim je raskinut kada je ovaj podatak procureo u javnost i to,kako je navedeno, zbog povrede radne discipline.

Često je tvrdio da su njegovi stavovi u skladu sa zvaničnom politikom Vlade Srbije.

Tome u prilog govori i činjenica da je na projekciji  filma o njemu prisustvovao i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević. Mediji su preneli da su na ovom događaju bili i Đorđevićev savetnik Saša Dujović, državni sekretar Nenad Nerić, predsednik Matice Albanaca Srbije Demo Beriša, bivši telohranitelj Ratka Mladića Branislav Puhalo, član gradskog veća Stevan Marušić i glumac Rastko Janković.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pokrenuo je nedavo postupak nadzora nad Crvenim krstom Srbije povodom video zapisa koji se pojavio na društvenim mrežama, a na kojem neovlašćene osobe pristupaju ličnim podacima korisnika usluga te organizacije u Medveđi. Na Tviteru se pojavio snimak na kojem se vidi da Miša Vacić, lider Srpske desnice, lista spiskove korisnika usluga Crvenog krsta, odnosno narodne kuhinje, u koje inače ne bi smeo da ima uvid. Sve to se dešavalo tokom predizborne kampanje za lokalne izbore u Medveđi.

Izvor: Insajder

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

VREMENSKA PROGNOZA

PRATITE NAS

PRIJAVA

KURSNA LISTA

NEWSLETTER

Prijavite se za primanje vesti sa našeg sajta na Vaš e-mail

TV INFO PULS VRANJE

UL: Marička 20,17501 Vranje
EMAIL: tvinfopuls@gmail.com
TEL: 017/ 405-240