Savet za bezbednost Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Vranju organizovao je tribinu pod nazivom „Srbija – kojim putem dalje?“, na kojoj je o izazovima koji očekuju našu državu govorio narodni poslanik i predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, Milovan Drecun.

On je istakao da Srbija treba da krene putem rešavanja ključnih problema, a to svakako jeste Kosmet, putem ekonomskog jačanja, pronalaženja našeg mesta u novom svetu koji se turbulentno menja i koji zapravo nastaje u sudaru dva suprotna koncepta međunarodnog poretka. Jedan je američki i njihovih saveznika, unipolaran, drugi je policentričan, onaj koji predvode Rusija, Kina, Indija i neke druge zemlje.

Nema nikakve dileme da će 21. vek, što se nas tiče, obeležiti dominacija evroatlantskih saveznika na ovim prostorima gde se mi nalazimo, sa uspostavljanjem jedne snažne, fizičke, vojne i infrastrukturne barijere, između Ruske Federacije i nas.

Nalazimo se na prostoru gde Sjedinjene Američke Države, NATO i Evropska unija imaju dominantan uticaj, mogućnost da unaprede našu poziciju, da nam pomognu u rešavanju nekih dužih izazova kao što je i opstanak Republike Srpske, da se postigne kompromisno rešenje sa Kosmetom, ali mogu i da nam veoma naškode – naglasio je Drecun.

Narodni poslanik i predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju rekao je da mi nećemo ni po koju cenu priznati samoproglašenu državu Kosovo dok je Aleksandar Vučić predsednik Srbije i dok je Srpska napredna stranka na vlasti i da je to je isključena opcija. Ali smo spremni da razgovaramo, da postignemo neko rešenje i definišemo status južne srpske pokrajine.

Dakle, strateško opredeljenje jeste članstvo u EU, vojna neutralnost, najviši stepen saradnje sa NATO-m bez članstva ali istovremeno i saradnja sa Rusijom, Kinom i drugim zemljama, jačanje našeg strateškog partnerstva sa Ruskom Federacijom i jačanje naših specijalnih odnosa sa Republikom Srpskom, očuvanje unutrašnje političke stabilnosti, ekonomski razvoj, što donosi jačanje međunarodne pozicije i ono što je najteže, pokušaćemo da Albance nateramo da ipak sednu za pregovarački sto, da pokušamo da postignemo neko kompromisno rešenje koje ne bi bilo potpuni gubitak za nas – objasnio je on.

Tribini koja je trajala oko dva sata prisustvovao je veliki broj pristalica i simpatizera vladajuće političke opcije.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

VREMENSKA PROGNOZA

PRATITE NAS

PRIJAVA

KURSNA LISTA

NEWSLETTER

Prijavite se za primanje vesti sa našeg sajta na Vaš e-mail

TV INFO PULS VRANJE

UL: Marička 20,17501 Vranje
EMAIL: tvinfopuls@gmail.com
TEL: 017/ 405-240