U organizacijai Narodnog muzeja u Vranju a u sradnji sa Galerijom ''Lazar Vozarević'' Sremska Mitrovica u Velikoj i maloj sali Galerije Narodnog muzeja u Vranju u četvrta, 12. decembra 2019. u 20. sati biće otvorene izložbe: Lazara Vozarevića iz fonda galerije i dvojice umetnika iz Sremske Mitrovice, Ivice Kovačića Štrifle i Predraga Kovačića.

Izložbu će otvoriti Milan Marinković, direktor Galerije ''Lazar Vozarević'' i Marija Vukajlović, kustos istoričar umtnosti Lazar Vozarević Izložba crteža „Od snoviđenja do mita“, koja predstavlja crtački opus Lazara Vozarevića iz fonda Galerije „Lazar Vozarević“ iz Sremske Mitrovice biće otvorena u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju.

Izložbu čini celokupna zbirka crteža, koja se nalazi u posedu matične galerije i predstaviće 21 crtež iz svih perioda stvaranja Lazara Vozarevića (1951-1967), jednog od velikana srpske moderne umetnosti.

Stvarajući u posleratnom periodu Lazar Vozarević je bio jedan od onih umetnika, koji je ne samo sledio nego i utirao puteve srpskog modernizma. Tragajući za svojim stilom, u kristalizaciji umetničkih težnji i raznorodnih uticaja Vozarević će najveći značaj pridavati upravo crtežu. Kroz crtež je odmeravao kreativnu misao, eksperimentisao, uvodio novine i ono što je najvažnije tražio svoje mesto u slikarstvu. Tome dugujemo izvanrednu raznovrsnost njegovog crtačkog opusa, znalačko vođenje stvaralačke zamisli, smele zaokrete i osobenost koja ih odlikuje. Prvi crteži nastaju pod nesumnjivim uticajem Pikasove „plave“ faze, sledi serija laviranih crteža inspirisanih kritskom umetnošću u atmosferi snoviđenja, podsvesti i fantastike. Pod uticajem srednjovekovne srpsko – vizantijske freske nastaju likovi koji se ističu svojom mističnom monumentalnošću. Vozarevićev svet je sazdan od simbola, alegorija, vizija i odnosa svesnog i podsvesnog. Reprezentativan ciklus crteža „Kosovka devojka“ u filigrantski čistom potezu otkriva preokupaciju umetnika vlastitom tradicijom, ali i fenomenom mita. Ovoj temi suprotstavlja, kao pandan predstavu Materinstva, u tehnici crtež-kolaž, pod uticajem umetničkih pravaca šezdesetih, čiji je i sam bio jedan od ključnih protagonista. Kao jedna od najznačajnijih umetničkih pojava u srpskoj posleratnoj umetnosti Lazar Vozarević je obeležio šestu i sedmu deceniju XX veka stvorivši u domenu crteža antologijska dela i najviše domete u srpskoj modernoj umetosti.

Vizantijske freske nastaju likovi koji se ističu svojom mističnom monumentalnošću. Vozarevićev svet je sazdan od simbola, alegorija, vizija i odnosa svesnog i podsvesnog. Reprezentativan ciklus crteža „Kosovka devojka“ u filigrantski čistom potezu otkriva preokupaciju umetnika vlastitom tradicijom, ali i fenomenom mita. Ovoj temi suprotstavlja, kao pandan predstavu Materinstva, u tehnici crtež-kolaž, pod uticajem umetničkih pravaca šezdesetih, čiji je i sam bio jedan od ključnih protagonista.

Kao jedna od najznačajnijih umetničkih pojava u srpskoj posleratnoj umetnosti Lazar Vozarević je obeležio šestu i sedmu deceniju XX veka stvorivši u domenu crteža antologijska dela i najviše domete u srpskoj modernoj umetosti.

 Ivica Kovačić Štifla

Sremskomitrovački slikar Ivica Kovačić Štifla pripada generaciji likovnih stvaralaca u Vojvodini, koji je svoj samosvojan likovni jezik započeo da gradi od sedamdesetih do danas. Četiri decenije plodnog umetničkog rada biće predstavljeno na retrospektivnoj izložbi dela ovog stvaraoca, koji se nakon epizopde fantastičnog slikarstva okušao na polju apstrakcije i apstraktnog ekspresionizma. Ipak, dela čuvaju reminiscencije na prepoznatljive predele vojvođanske ravnice i gradske arhitekture, koji služe kao nepresušni izvor inspiracije tokom celokupnog stvaralačkog opusa ovog mitrovačkog slikara

Predrag Kovačić

Osvrtom na crtački opus mitrovačkog umetnika mlađe generacije Predraga Kovačića, po vokaciji vajara uočavamo skulptorsku matricu, koje se ne odriče ni u crtežu i kroz koju provlači sve što vidi. Bez potrebe da se bori sa materijom kao medijumom, u crtežu autor ima dovoljno prostora da se sa nesputanom snagom i energijom upusti u oslobađanje kreativne sile, koja modeluje oblike i izražava ekspresiju, kao ključni sadržaj dela ovog umetnika. Bavi se multimedijalnim istraživanjima u duhu postmoderne, a pored skulpture okušao se na polju crteža, ambijentalnih instalacija, fotoinstalacija i video radova.

 Snagom i energijom upusti u oslobađanje kreativne sile, koja modeluje oblike i izražava ekspresiju, kao ključni sadržaj dela ovog umetnika. Bavi se multimedijalnim istraživanjima u duhu postmoderne, a pored skulpture okušao se na polju crteža, ambijentalnih instalacija, fotoinstalacija i video radova.

TK

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

VREMENSKA PROGNOZA

PRATITE NAS

PRIJAVA

KURSNA LISTA

NEWSLETTER

Prijavite se za primanje vesti sa našeg sajta na Vaš e-mail

TV INFO PULS VRANJE

UL: Marička 20,17501 Vranje
EMAIL: tvinfopuls@gmail.com
TEL: 017/ 405-240