U okviru obeležavanja sto prve godišnjice oslobođenja Vranja u Prvom svetskom ratu gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković otvorio je zložbu „Pogled izbliza. Atelje Paje Jovanovića“ u Galeriji Narodnog muzeja.

,,Veliko mi je zadovoljstvo i čast što je grad Vranje domaćin ove izložbe, koja kroz lične predmete i umetnička dela Paje Jovanovića, dočarava rad jednog od najpoznatijih i najznačajnijih srpskih slikara. Nije slučajno što je večerašnji događaj zapravo početak obeležavanja 4. oktobra, Dana oslobođenja Vranja u Prvom svetskom ratu. U širokom opusu, kroz razne teme u stvaralačkom radu Paje Jovanovića, prisutan je duh srpstva, tako da je on jedinstveni reprezent nacionalnog identiteta. Lokalna samouprava nastoji da raznim sadržajima obogati kulturnu riznicu grada. Rekonstrukcijom Muzej kuće Borisava Stankovića i Narodnog muzeja ostajemo posvećeni unapređenju kulturnog života, a veliku podršku u tome pruža nam država’’, naglasio je gradonačelnik dr Milenković otvarajući ovu značajnu postavku.

Na otvaranju su govorili i direktor Narodnog muzeja u Vranju Saša Stamenković i autor izložbe, kustos Muzeja grada Beograda, Isidora Savić.

Izložba ,,Pogled izbliza. Atelje Paje Jovanovića” posvećena je oživljavanju enterijera i evociranju atmosfere Jovanovićevog bečkog ateljea, čiji je inventar, po želji umetnika, predat na čuvanje Muzeju grada Beograda 1952. godine.

Izložba broji 32 eksponata i to su umetnikove slike, crteži, skice, lični predmeti i slikarski rekviziti, koji su bili sastavni deo nekadašnjeg luksuznog ateljea u Beču, a nisu bili izlagani.

Ljubitelji likovne umetnosti u Vranju moći će da je razgledaju do 20. oktobra.

TK

Izvor: Služba za odnose sa javnošću Grada Vranja