Prof. dr Momčilo Zlatanović iz Vranja dobitnik je povelje “Mile Nedeljković” za životno delo, koja je dodeljena u parohijskom domu Vrbičke crkve Aranđelovcu.

Povelju je, umesto njega primila njegova ćerka Sanja Zlatanović, s obzirom da profesor Zlatanović iz zdravstvenih razloga nije bio u mogućnosti da dođe po nagradu.

„Ova nagrada, pređenom životnom i profesionalnom putu mog oca daje poseban smisao osvetljavajući ga sunčanim, zlatnim bojama“ rekla je Zlatanovićeva.

Nagrada sa imenom MIleta Nedeljkovića dodeljuje se za najbolje delo iz oblasti savremene srpske folkloristike (etnologije i antropologije, etnomuzikologije i usmene narodne književnosti).

Nagrada se sastoji od novčanog iznosa i plakete. Žiri sastavu dr Branko Zlatković (predsednik), prof. dr Nenad Ljubinković (potpredsednik), Jasna Bjeladinović Jergić, dr Jelena Jovanović i dr Smiljana Đorđević Belić odlučivao je o dobitnicima nagrade.

Momčilo Zlatanović rođen je u selu Rataje kod Vranje 1934. godine. Poznati je vranjski i srpski leksikograf, sakupljač narodnih umotvorina Južne Srbije i vranjskog kraja, književnik i profesor univerziteta u penziji.

Nagradu koja nosi ime jednog od najznačajnijih srpskih etnologa, proučavaoca narodne tradicije i istorije, publiciste i pedagoga, dodeljuje Udruženje “Baština i budućnost - Aranđelovac 1859”.

J.S.