Danas počinje  6. Svetski dečji festival animiranog filma "Zlatni puž 2019, manifestacija po kojoj je grad Vranje prepoznatljiv ne samo u zemlji i okruženju, već i u svetu. U ime rukovodstva grada, srdačnu dobrodošlicu gostima u Gradskoj kući, poželeo je predsednik Skupštine grada Dejan Tričković

 „Veoma mi je drago što će se u Vranju okupiti filmski stvaraoci iz celog sveta, a posebno što su ti stvaraoci deca. Festival se finanasira sredstvima grada Vranja, a ove godine podršku je pružilo Ministarstvo kulture i Ambasada Izreala u Beogradu, na čemu smo im zahvalni“,  rekao je Tričković.

 Gradska većnica Zorica Jović naglasila je da sama činjenica da je ovo 6. Svetski festival animiranog filma govori o značaju manifestacije.

 „Škola animiranog filma je jedna od retkih škola ovakvog tipa u kojoj se postižu najbolji rezultati, sa veoma malim brojem zaposlenih, a grad Vranje se ponosi time i pruža bezrezervnu podršku u realizaciji festivala“,  naglasila je Jovićeva.

 Prema rečima direktor JU ŠAF Miroslava  Đerića, na ovogodišnji festival prijavljeno je  1.083 filma iz više od 80 zemalja. Od tog broja, selekciona komisija je za zvanični program odabrala 76 filmova u dve kategorije, a  biće dodeljene po tri nagrade u obe kategorije, zlatni, srebrni i bronzani puž.

Žiri u sastavu Maks Epštajn, Marija Lendova i Narcisa Darijević Marković dodeliće po tri nagrade u svakoj kategoriji.

 Biće uručeni Grand Pri za najbolji film prikazan na festivalu, nagrada za kameru "Nikola Majdak", kao i specijalna priznanja žirija za filmove koji ostave poseban utisak - rekao je Đerić.

 Na konferenciji za medije govorili su i predsednik žirija Maks Epštajn, Marija Lendova, te Tatjana Vohmenceva iz studija HO-RO-ŠO iz Moskve, koja će voditi radionicu animacije sa decom i mladima.

 Festival će otvoriti gradonačelnik Slobodan Milenković, u ponedlejak u 20 sati u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju.

 J.S.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

VREMENSKA PROGNOZA

PRATITE NAS

PRIJAVA

KURSNA LISTA

NEWSLETTER

Prijavite se za primanje vesti sa našeg sajta na Vaš e-mail

TV INFO PULS VRANJE

UL: Marička 20,17501 Vranje
EMAIL: tvinfopuls@gmail.com
TEL: 017/ 405-240