Na 25. muzičkom festivalu  „Carevčevi dani“, održanom  u Velikom Gradištu, Vranjanka, Tijana Vučković, mlada pevačica izvornih pesama osvojila je drugo mesto predstavivši se srpskom pesmom „Ko't pokida sa grla djerdane“.

U  pet festivalskih dana, od 8.do 12.jula, i petnaest programskih segmenata, okupio se veliki broj eminentnih umetnika iz sveta muzike, ali i 15 pevača amatera, koji su se u četvrtak, 11.jula, u pratnji Narodnog ansambla RTS-a,  takmičili za jedno od prva tri mesta koja su im donela novčane nagrade, diplome i zahvalnice.

.Inače, Tijana Vučković je  talentovana pevačica izvornih pesama, koja je prvi susret sa izvornim melosom imala jos u ranom detinjstvu. Rođena je u selu suva Morava, kod Vladičinog hana, gde je završila osnovnu i srednju školu.

Pored urođenog talenta za lepo pevanje,  Tijana je godinama radila i na usavršavanju svog dara uz pomoć „vranjskog Pavarotija“,  Slobodana Cobija Jovanovića, virtuoza na harmonici, koji je nesebično svoja znanja i iskustva prenosio ovoj mladoj umetnici.

Tijanina biografija bogata je podacima sa mnogih manifestacija i festivala, kako u Srbiji, tako i u inostarnstvu, na kojima je, ne samo nastupala, nego i sa kojih je ponela pregršt nagrada i diploma. Svoje vokalne sposobnosti,  pokazala je i u mnogim predstavama, poput „Stojanke, bela Vranjanke, „Pevci“, „Koštana“.  Na godišnjem koncertu folklora, koji je održan u Svrljigu, dobila je diplomu za najboljeg vokalnog solistu, a zapaženo je i njeno učešće na Festivalu „Vranjska gradska  pesma“, gde je u pratnji Narodnog orkestra RTS-a, Ljubiše Pavkovića, otpevala pesme Ruse kose i Ajde, Tanke, džam Stojanke.

 „Carevčeve dane“, svojim nastupom u revijalnom delu programa, uveličao je još jedan Vranjanac, Branimir Stošić Kace, otpevavši, na veliko zadovoljstvo publike,  nekoliko divnih starih vranjskih pesama.

Prvo mesto, na ovom prestižnom muzičkom takmičenju, osvojila je Katarina Bogdanović iz Kragujevca, koja od malena peva, ali posebnu pažnju poklanja  srpskoj tradicionalnoj  muzici

 "Carevčevi dani" je muzička manifestacija, koja četvrt veka promoviše stvaralaštvo barda Vlastimira Pavlovića Carevca, višedecenijskog šefa Narodnog orkestra Radio Beograda.

J.S.