Osnovni sud u Vranju doneo je presudu u vezi slučaja bivše novinarke B92 Tanje Janković. Počinioci su osuđeni na kaznu kućnog zatvora zboga napada na porodicu Jankovićeve u restoranu Pržar 22.septembra 2012. godine.

Na jedinstvenu kaznu od 12 meseci kućnog zatvora osuđen je aktivni inspektor policije u Vranju Nenad Jovanović zbog nasilničkog ponašanja prema novinarki i nanošenje teških telesnih povreda njenom ocu Zoranu i sestri Bojani.

Na po osam meseci kućnog zatvora osuđeni su Miloš Vučković i Nenad Nikolić, dok je Goranu Iliću izrečena uslovna kazna od četiri meseca zatvora sa rokom provede od dve godine. Slađan Vasić je oslobođen optužbi. Na ovu presudu nezadovoljne strane imaju pravo da ulože žalbe.

"Važno je što je sud optužene proglasio krivim za napad na njenu porodicu i izrekao im kazne pa makar i kućnog zatvora", ističe Tanja Janković i dodaje:

"S obzirom na opstrukcije, pretnje, pritiske i na dužinu trajanja ovog postupka, ova presuda je za mene vraćanje poverenja u pravosuđe i pravni poredak Republike Srbije. Poruka koju je sudija danas poslala čitavoj Srbiji je da niko nije, niti sme da bude jači od zakona".

"Smatram da današnja presuda Osnovnog suda u Vranju vraća veru u pravni sistem i pravni poredak Republike Srbije, imajući u vidu sve kotroverze koje su pratile ovaj postupak, dužinu postupka. Današnjom odlukom suda stavljena je tačka na događaj od pre osam godina. Presuda utvrđuje ko je odgovoran i kriv za prebijanje porodice novinarke Tanje Janković što je u velikoj meri uznemiravalo javnost, ne samo vranjskog okruga već i najširu javnost, imajući u vidu da se kritični događaja dovodi u vezu sa njenom profesijom i temama koje je istraživala, a koja su takođe u velikoj meri skretale pažnju javnosti ", kaže advokat Ivan Simić.

Optužni predlog podnet je sudu 2014. godine, ali je suđenje počelo tek 2017. kada je nakon dolaska nove sudije prvi put održan glavni pretres. Za ovaj postupak je najpre bila zadužena razrešena sudija Marija Janićijević, od 2014. do 2017, godine, tokom kojih nije održano nijedno suđenje.

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

VREMENSKA PROGNOZA

PRATITE NAS

PRIJAVA

KURSNA LISTA

NEWSLETTER

Prijavite se za primanje vesti sa našeg sajta na Vaš e-mail

TV INFO PULS VRANJE

UL: Marička 20,17501 Vranje
EMAIL: tvinfopuls@gmail.com
TEL: 017/ 405-240