Subotica i Vranje u budućnosti će razmenjivati iskustva na privlačenju investicija i razvoju turizma, dogovoreno je na sastanku gradonačelnika najsevernijeg i najjužnijeg grada u Srbiji, Bogdana Labana i Slobodana Milenkovića juce u Subotici.

Gradonačelnik Vranja sa saradnicima obišao je Industrijsku zonu Mali Bajmok, u kojoj je locirana i Slobodna zona, a u kojoj je trenutno zaposleno više od 5.000 ljudi u multinacionalnim kompanijama.

Kako je istakao, posebno ih zanimaju iskustva po pitanju odnosa prema investitiorima - od promocije potencijala, zatim prvih interesovanja, preko gradnje do samog započinjanja proizvodnje i nakon toga, kako bi pokušali da ih “preslikaju” u Vranju.

“Očigledno je da je Subotica dosta odmakla u tom pogledu i nadam se da ćemo se mi u budućem periodu približiti Subotici u razvoju i privlačenju investitota”, rekao je Milenković.Prema njegovim rečima, u Vranju je zvanično nezaposleno oko 9.500 ljudi, zbog čega je privlačenje investitora prioritet nove vlasti u ovom gradu.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban rekao je da Subotica od Vranja, na primeru Vranjske banje, može da nauči po pitanju razvoja turizma.

“Očekujemo ulaganja u turizam, gde su zbog Vranjske banje ispred nas, dok mi pokušavamo da Paliću vratimo pravi sjaj”, rekao je Laban.

Inicijativa za saradnju potekla je lično od premijera Srbije Aleksandra Vučića, čiji je savetnik za privlačenje investija, nemački ekspert Jerg Heskens ocenio da ova dva grada mogu mnogo da nauče jedni od drugih.“Vranje od Subotice može dosta toga da nauči po pitanju privlačenja stranih investicija. Probleme koje je do pre šest ili sedam godina imala Subotica sada ima Vranje i na njenom primeru može da vidi na koji način se dugoročno rešava problem nezaposlenosti”, rekao je Heskens.