Posle prve faze popisa nepokretnosti, koju je, uz finansijsku pomoć švajcarske agencije za razvoj SDC, obavila Gradska uprava u Vranju, evidencija Lokalne poreske administracije (LPA) bogatija je za nekoliko stotina hiljada novih kvadrata.

Pritom je za realizaciju projekta pod nazivom "Reforma poreza na imovinu" - u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, te SDC - za angažovanje popisivača u gradu pod Pržarom izdvojeno tri i po miliona dinara, pa je poreska baza podataka za fizička lica ažurirana prvi put od 2007, odnosno od formiranja LPA.

Do ove godine je, inače, lokalna samouprava od naplate poreza na imovinu godišnje prihodovala oko 85 miliona dinara, a sada bi ta suma trebalo da se poveća do čak 200 miliona. Procenjuje se da gotovo četvrtina obveznika ne plaća ništa, veliki je broj i onih kojima površina objekata znatno premašuje poresku osnovicu, a nije malo ni lokala koji se vode kao stambeni, a zapravo su poslovni prostor.

Zato je tokom poslednje dve godine u evidenciju vranjske lokalne poreske administracije uvedeno više od hiljadu novih obveznika, a procenjuje se da je neažurnosti prethodne administracije lokalnu samoupravu godišnje koštala između dva i tri miliona evra prihoda, koje neće moći da naplati, prenose Novosti.