Odeljenje u Vranju, Regionalne privredne komore Leskovac u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Ministarstvom privrede organizovalo je danas info dan pod nazivom “Programi Evropske Unije za srednja i mala preduzeća”.

Cilj ovog skupa jeste predstavljanje EU programa i finansijskih instrumenata za podršku malim i srednjim preduzećima, kao i mogućnost olakšanog pristupa ovim programima. Skupu su prisustvovali i brojni lokalni preduzetnici i privrednici. Goran Jović, predsednik Regionalne privredne komore Leskovac, istakao je da je cilj ovog skupa informisanje o delovanju privredne komore, kako bi se poboljšala saradnja sa privrednicima u regionu.

On je upoznao privrednike sa pogodnostima novog zakona o privrednim komorama koji će stupiti na snagu od 1. Januara 2017. godine. Njime su  predviđena poboljšabnja jer će oko 40 javnih ovlašćenja biti spušten na nivo regiona, pa privrednici neće morati da idu u Beograd za sve usluge.Članarina će biti drastično smanjena, biće poboljšan servis privrednika i omogućeno svima onima koji imaju mali promet  da ne plaćaju svoje obaveze prema Regionlnoj privrednoj komori Leskovac, kao što je bio slučaj u prethodne tri godine” kazao je Jović.

Gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković rekao je da je decentralizacija veoma bitan faktor, jer će na taj način privrednici svoje problem rešavati na lokalnom nivou. Aktivirali smo se kako bi mogli da pokrenemo kratkoročne projekte u smislu prekvalifikacija ali i dugoročne koji podrazumevaju sticanje obrazovanja kroz obrazovne profile koji su deficitarni u gradu, a posebno u granama privrede koje su tradicionalno zastupljene na ovom području. To smo mapirali kao veliki problem i po tom principu radimo sa privrednicima” kazao je gradonačelnik.

Prisutni su u razgovoru sa predstavnicima Regionalne privredne komore Srbije i Leskovca,  mogli da se informišu o programu za konkurentnost malih i srednjih preduzeća (COSME) kao i o programu za istraživanje inovacija “Horizont 2020” sa fokusom na mala i srednja preduzeća.

Pored navedenih programa održana je i prezentacija aktivnosti i usluga Evropske mreže preduzetništva koje olakšavaju pristup ovim programima i Komorskog investicionog foruma, projekta podrške privredi i jačanju ekonomske saradnje u regionu.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

VREMENSKA PROGNOZA

PRATITE NAS

PRIJAVA

KURSNA LISTA

NEWSLETTER

Prijavite se za primanje vesti sa našeg sajta na Vaš e-mail

TV INFO PULS VRANJE

UL: Marička 20,17501 Vranje
EMAIL: tvinfopuls@gmail.com
TEL: 017/ 405-240