Za sadašnji status Klanice „Jugokoop“ u Bujanovcu, koja je već 10 godina u stečaju, predsednik opštine Šaip Kamberi krivi nadležne institucije u Beogradu i Vladu Srbije.

Zamoljen da to obrazloži, Kamberi je prihvatio intervju na ovu temu i rekao sledeće.

-A pokretanje proizvodnje u „Jugokoopu“ za nas je neobično važno pitanje, jer bi se to neposredno odrazilo na razvoj stočarstva i poljoprivrede uopšte. Međutim, u Beogradu ne postoji politička volja da se ovo preduzeće privatizuje i da se tako stane na put njegovoj agoniji.

Upućeni kažu da je za pokretanje proizvodnje u „Jugokoopu“ potrebno relativno malo sredstava?

-To je tačno. To je pokazala i jedna naša analiza, a „Jugokoop“  je trenutno jedan od dva-tri najvažnija privredna kapaciteta u Bujanovcu. Na žalost, i uprkos svih naših inrervencija, država to ne prepoznaje i ne pokazuje interesovanje da se tamo nešto menja.

Vi ste gospodine Kamberi, o tome svakako, razgovarali i sa Zoranom Stankovićem, predsednikom Koordinacionog tela za jug Srbije?

-I predsednik Koordinacionog tela prepoznao je značaj pokretanja proizvodnje u „Jugokopu“, jer bi se, relativno malim ulaganjima, rešio jedan veliki problem Bujanovca u juga Srbije. To bi bilo jako značajno za veliki broj seoskih domaćinstava koja su se do juče bavila proizvodnjom duvana i koja bi sada, za kratko vreme, prešla na uzgoj stoke.

Dobro, i šta ste zaključili iz tih kontakata i sa Koordinacionim telom i sa i sa Vladinim zvaničnicima?

-Zaključio sam da se čeka na Ministarstvo privrede i na Vladu Srbije koji treba da donesu te početne odluke o privatizaciji – dakle, da nađu ozbiljnog kupca za jedan kapacitet koji je potreban ne samo nama u Bujanovcu.

Da li to znači da od Beograda, dakle, za građane Bujanovca nema vajde?

-Tako je! Ja sam prošle godine, u saradnji sa Koordinacionim telom, ponudio da lokalna samouprava , iz svog skromnog budžeta, izdvoji neka sredstva za pokretanje proizvodnje u „Jugokoopu. Ispostavilo se, kako rekoh, da stavovi KOO tela nemaju podršku Vlade i nadležnih  u Beogradu.

Predsedniče, dolazimo do čudnog zaključka da veliki nered sa prometom stoke ne samo na Stočnoj pijaci u Bujanovcu, odgovara vlastima?

-Stočna pijaca u Bujanovcu praktično ima status regionalne pijace za promet stoke. To je i logično, jer ako vlast neće ili i ne želi da uredi neke odnose, onda to uređuju sami građani i tržište zakonima ponude i potražnje.

Da na kraju zaključimo:  vi smatrate da je odnos službenog Beograda prema „Jugokoopu“ - odnos vlasti prema Bujanovcu.

-Ne samo to. Ja sam tokom mog mandata nekoliko puta insistirao kod Koo tela da nadležni napokon reše status nekada tri najveća preduzeća u Bujanovcu - „Jugokoop“, “Gumoplastiku“ i „Bujanovačku Banju“. Međutim na planu podrške tu se nije otišlo dalje od deklarativnosti. Tako danas politički gledano, odnos prema „Jugokoopu“ je odnos države prema Bujanovcu i ovom kraju.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

VREMENSKA PROGNOZA

PRATITE NAS

PRIJAVA

KURSNA LISTA

NEWSLETTER

Prijavite se za primanje vesti sa našeg sajta na Vaš e-mail

TV INFO PULS VRANJE

UL: Marička 20,17501 Vranje
EMAIL: tvinfopuls@gmail.com
TEL: 017/ 405-240