Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksanadar Vulin obišao je danas u Preševu hale bivše duvanske industrije koje se adaptiraju za zbrinjavanje velikog broja migranata i tom prilikom poručio da je Srbija ozbiljna

država i da će učiniti sve da svaki migrant bude zbrinut i nahranjen.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksanadar Vulin obišao je danas u Preševu hale bivše duvanske industrije koje se adaptiraju za zbrinjavanje velikog broja migranata i tom prilikom poručio da je Srbija ozbiljna država i da će učiniti sve da svaki migrant bude zbrinut i nahranjen.

Vulin je rekao da ne možemo da utičemo na ratove u severnoj Africi ili na nekom drugom mestu ali dok su migranti na našoj teritoriji moraju da budu zbrinuti.

„Dok su na našoj teritoriji oni moraju da budu zbrinuti, nahranjeni, medicinski sačuvani jer je to važno i za njihovo ali i za zdravlje naše populacije. Ovde će biti uspostavljen jedan prihvatni centar. Oni će u skladu sa zakonskom procedurom kada pređu našu granicu i kada zatraže azil, ovde biti zbrinuti“, kazao je ministar.

Iako je u Preševu danas registrovano nešto manje migranata u odnosu na prošli vikend kada je kroz ovo mesto prolazilo između 400 i 600 migranata, ministar Vulin očekuje da se taj broj tokom leta i dalje povećavati.

„Ja očekujem da će biti više, pogotovu što sada kreće sezona odmora i više ljudi koji se ovde kreću. Pratite vesti, onog sekunda kada vidite da se nastavljaju sukobi u Siriji, da se nastavlja borba i Iraku ili Libiji vi automatski imate povećan broj ovih ljudi. Prema zvaničnim podacima UN,  Sirija koja je imala 18 miliona stanovnika, zvanični podatak je da je iz nje izbeglo 8,7 miliona ljudi“, rekao je Vulin

Prema podacima Komesarijata za izbeglice, od 15.maja do 15.juna u policijskoj stanici u Preševu registrovano je oko 4.500 migranata.

Migranti uglavnom iz Sirije, Iraka i severne Afrike, kažu da im je Srbija samo prolazna stanica i žele da nastave put ka zemljama EU. 

„Prešli smo tolike ograde i prepreke od Sirije, Turske, Grčke , Makedonije pa neće nas zaustaviti ni ta ograda koju pominjite na granici sa Mađarskom“, priča grupa Sirijiaca koja želi kod rodbine u Nemačku.

Ministar Vulin je apelovao na medije da ne emituju neproverene informacije i negirao da među migrantima ima mnogo bolesnih.

On je i objasnio da je pojačana kontrola granice i da nema previše iligelanih prelazaka ali da je država dužna da prihvati svakog ko dođe na zvanični granični prelaz i zatraži azil.

 Izvor: Tanjug

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

VREMENSKA PROGNOZA

PRATITE NAS

PRIJAVA

KURSNA LISTA

NEWSLETTER

Prijavite se za primanje vesti sa našeg sajta na Vaš e-mail

TV INFO PULS VRANJE

UL: Marička 20,17501 Vranje
EMAIL: tvinfopuls@gmail.com
TEL: 017/ 405-240