Gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković sastao se delegacijom kineskih medicinskih stručnjaka na čelu sa prof. dr Pengom Džićijangom iz Centra za kontrolu bolesti, nakon čega je održan sastanak sa rukovodstvom Zdravstvenog centra (ZC) Vranje u sali Doma zdravlja (DZ).

U prisustvu direktorke ZC dr Ljiljane Antić i direktorke DZ Vranje dr Jadranke Ajanović, na sastanku je bilo reči o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u gradu.

Gradonačelnik Milenković, nakon srdačne dobrodošlice, upoznao je kineski medicinski tim sa preduzetim merama lokalne samouprave na suzbijanju i sprečavanju širenja virusa COVID-19. Milenković je istakao pravovremenu reakciju Gradskog štaba za vanredne situacije, koji je doneo mere prevencije i zaštite od novog virusa, istog dana po proglašenju vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije.

„Tokom trajanja vanrednog stanja imali smo kontrolisanu i stabilnu situaciju pre svega sprovođenjem mera prevencije i dezinfekcije, kao i angažovanjem volonterskih timova za pomoć osobama starijim od 65 godina. Od kineskih stručnjaka čuli smo da je neophodno sprovoditi dugoročne mere koje su pre svega usmerene na testiranje, a u cilju otkrivanja eventulanih virusonoša i asimptomatskih pacijenata.“, rekao je gradonačelnik.

Infektolog prof. dr Lin Binglijang ocenio je da je I faza borbe sa virusom uspešno okončana i da je sada potrebno da se održi stabilnost kako bi epidemiološka krivulja potpuno pala.

„Vaša lokalna samouprava efikasno je reagovala u svim okolnostima epidemije. Najnoviji slučaj pokazuje da je izolovano žarište otkriveno na vreme i vrlo brzo stavljeno pod kontrolu i to je najbolji način u borbi sa epidemijom do njenog potpunog gašenja“, rekao je on.

Dr Ljilana Antić naglasila je da se lekarsko i medicinsko osoblje u Vranju trudilo da iskustva kineskih kolega primene kod zaraženih sugrađana i dodala da su trenutni pacijenti u vranjskim kovid bolnicama uglavnom sa lakšom kliničkom slikom.

U toku popodnevnih sati delegacija kineskih stručnjaka održaće i sastanak sa predstavnicima Zavoda za javno zdravlje Vranje.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

VREMENSKA PROGNOZA

PRATITE NAS

PRIJAVA

KURSNA LISTA

NEWSLETTER

Prijavite se za primanje vesti sa našeg sajta na Vaš e-mail

TV INFO PULS VRANJE

UL: Marička 20,17501 Vranje
EMAIL: tvinfopuls@gmail.com
TEL: 017/ 405-240