Vazdušni napadi NATO alijanse na Srbiju, odnosno tadašnju SRJ, počeli su na današnji dan pre 21. godinu.

Bombardovanje je trajalo 78 dana i odnelo između 1200 i 2.500 ljudskih života. Tokom agresije mesta na teritoriji Pčinjskog okruga bombardovana su 48 dana, pri čemu je raketirano 78 ciljeva sa 1.119 projektila od kojih su stradala 62 lica, ranjeno je 207 ljudi i oštećeno je 4.500 stambenih objekata.

Posle više diplomatskih pritisaka, bombardovanje je okončano potpisivanjem Vojnotehničkog sporazuma u Kumanovu 9. juna 1999, da bi tri dana potom počelo povlačenje snaga SRJ sa Kosova i Metohije. Pošto je generalni sekretar NATO–a 10. juna izdao naredbu o prekidu bombardovanja, Savet bezbednosti UN usvojio je Rezoluciju 1244. Zbog vanrednog stanja u zemlji ove godine neće biti ceremonije odavanja počasti stradalima u Vranju, rekao je gradonačelnik dr Slobodan Milenković.

,,Iako se danas nećemo okupiti kraj spomenika žrtvama NATO bombardovanja, nismo zaboravili ni njih, ni ovaj datum. Bombardovanje SR Jugoslavije bila je agresija nesagledivih razmera, čije su posledice vidljive i danas, nakon više od dve decenije. Velike svetske sile oličene u zločinačkoj NATO alijansi, pravdale su ovaj potez pod izgovorom da time štite građanska prava nacionalnih zajednica i obezbeđuju mir u južnoj srpskoj pokrajni, a zapravo je sve bila puka demonstracija sile.

Mi se i danas sa pijetetom sećamo svih naših heroja – vojnika, policajaca i civila koji su položili živote za odbranu otadžbine, suprostavivši se agresorima'', rekao je gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković, povodom godišnjice početka bombardovanja SRJ .

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

VREMENSKA PROGNOZA

PRATITE NAS

PRIJAVA

KURSNA LISTA

NEWSLETTER

Prijavite se za primanje vesti sa našeg sajta na Vaš e-mail

TV INFO PULS VRANJE

UL: Marička 20,17501 Vranje
EMAIL: tvinfopuls@gmail.com
TEL: 017/ 405-240