Još jedna ženska osoba preminula je danas u Srbiji od posledica korona virusa, rekao je predsednik Aleksandar Vučić na današnjoj konferenciji za novinare nakon sastanaka kriznih štabova i kineskih lekara.

Vučić je na konferenciji govorio i o početku masovnih testiranja građana, novim bolničkim kapacitetima za one sa blažim simptomima, kao i ekonomskim merama.

Predsednik Vučić obratio se javnosti nakon sastanka kriznih štabova sa kineskim lekarima, koji su prekjuče stigli u Srbiju, zajedno sa medicinskom opremom, donacijom NR Kine.

Pre nešto više od sat vremena preminula je još jedna osoba ženskog pola stara 60 godina u KBC Dragiša Mišović. Ona je treća žrtva. Nije imala tešku kliničku sliku. Broj obolelih se povećava iz dana u dan zbog loše metodologije u kojoj smo davali dva puta dvevno informacije, sada ćemo jednom u 15 sati kao ostale evropske zemlje. Do sada smo se trudili uz nadzor ne samo lekara nego naših stručnih ljudi da tu pandemijsku krivu samo nekako usporimo da ne dođe do eksponencijalnog rasta, ali nismo suštinski napali virus - rekao je Vučić.

Mi smo razgovarali o tri stvari danas. Jedna je kako da zdravstveno, medicinski tretiramo i napadnemo virus. Druga, koje su dodatn mere koja država mora da preduzme da obavljaju svoj posao lekari, i ekonomske mere - šta ćemo uraditi da olakšamo krizu - rekao je Vučić.

Krenućemo na masovna testiranja, rekao je Vučić, što će biti promena principa rada.

Što se prve teme tiče, suština je u sledećem. Promenićemo svoj pristup i politiku. Uz podršku kineskih prijatelja počećemo za 48 sati, drastično uvećanje testiranja. Imamo dovoljan broj testova. Zašto ovo radimo? Zašto je ovo potpuna promena pristupa sada? Mnoge zemlje u Evropi su se trkale kako da odigraju politički. Daćemo sve od sebe, borićemo se duplo snažnije nego do sada. Šta kažu kineski lekari? To je kao kad imate gangrenu na nozi i svaki dan uspešno odsecati po milimetar gangrene, a ona se širi... Zato je cilj da obuhvatimo što više ljudi. Kada to uradimo zahvatićemo deo gotovo zdravog tkiva. Kada to uradimo, organizam će biti zdrav. Kod Kineza je kriza trajala 29 dana. Oni su rekli da nema potrebe da produžimo policijski sat, tako da nećemo proširivati policijski čas - rekao je predsednik.

Objašnjavajući šta se podrazumeva pod masovnim testiranjem, Vučić je rekao:

- To ne znači da pokušamo da istražimo sve kontakte koje su imali oboleli, i da krug širimo. Kad zahvatimo sve te za koje smo mi mislili, nakon pet dana, poćemo da zadiremo u zdravo tkivo stanovništva. Apsolutno blaga klinička slika će isto značiti da idete u bolnicu. Svakog novog sa simptomima, kada krene ovaj sistem, nema sumnje da će ići u smeštaje (Sajam, Čair, Spens...). Oni koji su teži slučajevi, ići će na VMA, bolnicu Dragiša MIšović, Infektivnu kliniku... - rekao je Vučić.

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

VREMENSKA PROGNOZA

PRATITE NAS

PRIJAVA

KURSNA LISTA

NEWSLETTER

Prijavite se za primanje vesti sa našeg sajta na Vaš e-mail

TV INFO PULS VRANJE

UL: Marička 20,17501 Vranje
EMAIL: tvinfopuls@gmail.com
TEL: 017/ 405-240