U Sabornom hramu Svete Trojice u Vranju, episkop vranjski  Pahomije sa sveštenstvom, uz prisustvo vernog naroda, pripadnika Vojske Srbije i Vatrogasne jedinice MUP-a Srbije, svečano su dočekali dolazak ikona Svetog Nikolaja mirlikijskog čudotvorca i Svetog Nektarija Eginskog.

Po unošenju ikona u hram, Episkop Pahomije je izvršio čin osvećenja istih. Nakon osvećenja, Episkop Pahomije se obratio besedom, govoreći o Svetim ikonopisanim ugodnicima Božijim i samim ikonama, ujedno se zahvalivši ikonopiscima, kao i priložnicima iz zemlje i inostranstva koji su svojim prilozima doprineli da se ove ikone ikonopišu.

Služen je i Akatist Svetom Nikolaju Čudotvorcu i Akatist Svetom Nektariju Eginskom, dok je prisutni narod imao priliku da se pokloni ikonama.

Ikona Svetog Nikolaja Čudotvorca je verna prepiska čudotvorne ikone Svetog, koja se nalazi u gradu Bariju, u Italiji, a koju je tražio da se izradi Sveti kralj Stefan Dečanski i darivao je hramu u Bariju u znak zahvalnosti Svetom Nikolaju, koji mu se javio i vratio mu izgubljeni vid. Ova verna prepiska će biti prenešena u manastir Svetog Nikolaja Čudotvorca, u Vranju, koji je metoh manastira Hilandara.

Ikona Svetog Nektarija Eginskog će trajno ostati u Sabornom hramu Presvete Trojice u Vranju.

TK

Izvor: Eparhija vranjska

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

VREMENSKA PROGNOZA

PRATITE NAS

PRIJAVA

KURSNA LISTA

NEWSLETTER

Prijavite se za primanje vesti sa našeg sajta na Vaš e-mail

TV INFO PULS VRANJE

UL: Marička 20,17501 Vranje
EMAIL: tvinfopuls@gmail.com
TEL: 017/ 405-240