Svetskih “16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama” biće obeleženo i u gradovima na jugu. Početak je u ponedeljak 25. novembra akcijama u Nišu - "Nisi sama" u Domu zdravlja od 10 sati i "Žensko groblje" od 12 sati u Obrenovićevoj ulici, a istog dana kampanja kreće i u Vranju i Leskovcu.

Sve aktivnosti od 25. novembra do 10. decembra deo su globalne kampanje “16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama” koju u Srbiji zajedno sprovode Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije i Delegacija Evropske unije.

1.7 miliona, odnosno 62 % žena u Srbiji kaže da je doživelo seksualno uznemiravanje, proganjanje ili neku vrstu nasilja. Kako bi iniciriali javni diskurs o ovom problemu, hteli smo da podstaknemo naše sugrađane i sugrađanke da razmisle o svojim najbližima kada vide zastrašujuće statistike o nasilju koje žene u našem društvu javno ili u tišini proživljavaju. Nasilje nad ženama, bez obzira gde se ono dešavalo, nije privatna stvar, već problem celokupnog društva - rekla je programska koordinatorka UN Women u Srbiji Jelena Sekulić Nedeljković.

Tim za pomoć ženama sa iskustvom nasilja Doma zdravlja Niš organizuje akciju pod sloganom “Nisi sama“ u ponedeljak 25. novembra od 10 do 12 sati u centralnom holu Doma zdravlja Niš. Planirani su odlomci iz predstave Ja sam emotivno biće, kao i film.

Cilj akcije je da probudi kod žena svest o postojanju problema nasilja u porodici, da osnaži žene da prijave nasilje i da znaju da postoje ljudi i institucije koje mogu da im pruže maksimalnu pomoć i zaštitu - najavljuju organizatori.

Centar za devojke imaće ulični performans ”Žensko groblje" povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Performans će se održati od 12 do 13 sati u Obrenovićevoj ulici (kod Banke dobročinstva) - najavljuju iz Centra.

Akcije kreću i u Leskovcu od ponedeljka.

O primerima seksualnog nasilja na “čajanci” sa devojkama vranjskog SOS Kutka

U Vranju će biti organizovan skup “Narandžasta čajanka sa devojkama SOS kutka za devojke Vranja” u sali “Periodike” Biblioteke "Bora Stanković" od 11 sati. Biće reči o seksualnom nasilju nad devojčicama i slučajevima iz ovog okruga koji su uznemirili javnost.

O seksualnom nasilju nad devojčicama govoriće vršnjački edukatori i aktivistkinje SOS Kutka za devojke Vranja. Organizatori ističu da je seksualno nasilje jedan od ozbiljnih problema koji je duže vreme prisutan u našem društvu.

Slučajevi koji su uznemirili okolinu jesu slučaj devojčice iz Surdulice kojoj je stariji muškarac slao neprikladne video-snimke i fotografije neprimerenog sadržaja, devojčice čiju je ljubav zloupotrebio bivši dečko i delio okolini njene fotografije, kao i slučaj žene koja je doživela seksualno uznemiravanje od nadređenog lica - kažu organizatori.

Dodaju da je ohrabrujuće to što su neki od nasilnika bili kažnjeni.

Jedan od njih je i političar iz Trgovišta, koji je seksualno uznemiravao i zlostavljao četiri maloletne devojčice, a koji je, nakon prijave, pravosnažno osuđen - kažu iz Odbora za ljudska prava.

SOS Kutak za devojke Vranja radi od 2017. godine, a do sada je njihovim radionicama prisustvovalo preko 700 devojčica uzrasta od 13 do 18 godina. Fokus “Kutka” su prevencija, prepoznavanje i zaštita devojaka od rodno zasnovanog i partnerskog nasilja.

Kampanja "16 dana aktivizma“ je inicirana 1991. godine od strane Centra za žensko globalno liderstvo na Rutgers univerzitetu. Svake godine ova manifestacija počinje 25. novembra na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i traje do 10. decembra, do Međunarodnog dana ljudskih prava. Simboličnim povezivanjem ova dva datuma ističe se da je nasilje nad ženama najekstremniji oblik kršenja ženskih ljudskih prava.

TK

Izvor: Južne vesti

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

VREMENSKA PROGNOZA

PRATITE NAS

PRIJAVA

KURSNA LISTA

NEWSLETTER

Prijavite se za primanje vesti sa našeg sajta na Vaš e-mail

TV INFO PULS VRANJE

UL: Marička 20,17501 Vranje
EMAIL: tvinfopuls@gmail.com
TEL: 017/ 405-240