Država je u ovoj godini objavila oglase za prodaju tri srpske banje, a sudeći po iznosu novca koji će Republička direkcija za imovinu dobiti naredne godine, prodavaće i preostale, koje, inače, čekaju na privatizaciju.

Naime, ove godine objavljeni su pozivi za kupovinu banjskog kompleksa „Zlatar” u Novoj Varoši, Vranjske banje i „Žubora” u Kuršumlijskog banji, a ponuđači su Republička direkcija za imovinu i Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje. U portfoliju Ministarstva za privatizaciju je još nekoliko banja koje čekaju na privatizaciju: Ribarska banja u Kruševcu, „Gejzir” u Sijarinskoj banji, „Merkur” u Vrnjačkoj banji, Specijalna bolnica za rehabilitaciju u Bujanovcu, Institut za lečenje i rehabilitaciju Niška banja, Specijalna bolnica u banji Koviljači, Specijalna bolnica „Zlatibor” u Čajetini, Sokobanja i „Termal” u Vrdniku.

U budžetu za narednu godinu za Republičku direkciju za imovinu predviđeno je oko 11 milijardi dinara, deset milijardi dinara više nego ove. Razlog za neuobičajeni rast svote namenjene Republičkoj direkciji za imovinu je to što država namerava da naredne godine otkupi banje od Fonda PIO.

Već duže se priča o banjskom turizmu i velikim srpskim potencijalima, ali su mnoge banje i rehabilitacioni centri proteklih godina propali, zarasli u korov i zatvoreni su za turiste i pacijente jer se između države i Fonda PIO, koji je prethodnih decenija izdvajao novac za njihovu izgradnju, vodio spor.

Tek sada je nađen način da se spor s penzionim fondom reši, država postane titular pa samim tim traži i nađe način da se banje i rehabilitacioni centri vrate u funkciju i što pre postanu mesta primamljiva i za turiste, kao i one kojima je potrebno lečenje.

Vlada Srbije je svojim zaključkom iz prošlog meseca predvidela da se tokom 2020. godine udeo imovine Fonda PIO u nepokretnostima u banjama, uz naknadu koja je procenjena na deset milijardi dinara, prenese u svojinu Republike Srbije. Po oceni Fiskalnog saveta Srbije, porast od deset milijardi dinara je zapravo jednokratne prirode.

Upravo zbog toga se u republičkom budžetu za 2020. godinu, na razdelu Republičke direkcije za imovinu, ta transakcija iskazuje kao kapitalni rashod, dok će u bilansima Fonda PIO isti iznos biti evidentiran kao primanje od prodaje nepokretnosti.

Ukoliko se realizuje plan Vlade Srbije da država naredne godine postane titular svih banja i rehabilitacionih centara koji čekaju privatizaciju, stvaraju se uslovi da se kroz javne oglase i prodaju reše višegodišnji problemi, a mnogi objekti su i zapušteni.

TK

Izvor: Dnevnik

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

VREMENSKA PROGNOZA

PRATITE NAS

PRIJAVA

KURSNA LISTA

NEWSLETTER

Prijavite se za primanje vesti sa našeg sajta na Vaš e-mail

TV INFO PULS VRANJE

UL: Marička 20,17501 Vranje
EMAIL: tvinfopuls@gmail.com
TEL: 017/ 405-240