U manastiru Prohor Pčinjski održana je sednica Organizacionog odbora za obeležavanje 950 godina od osnivanja manastira i 700 godina od obnove manastira Prepodobnog Prohora Pčinjskog.

Na sednici je konstituisan Organizacioni odbor za obeležavanje koji broji 45 članova. Članovi Organizacionog odbora su: episkop vranjski Pahomije, arhiepiskop ohridski i mitropolit skopski Jovan,  generalni sekretar Predsednika Republike Srbije Nikola Selaković,  Vladan Vukosavljević, ministar kulture u Vladi Republike Srbije, Mileta Radojević, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama pri Ministarstvu pravde Vlade Republike Srbije.
Članovi odbora su i predstavnici Srpske Akademije nauka i umetnosti, Matice Srpske, Vojske Republike Srbije, Filozofskog, Pravnog i Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Nišu, naučni, kulturni i javni radnici iz Beograda, Niša i Vranja, predstavnici Srpske zajednice u Severnoj Makedoniji, narodni poslanici iz Pčinjskog okruga, predstavnici opština Vranje, Bujanovac i Trgovište, predstavnici monaštva i sveštenstva Eparhije vranjske i članovi eparhijskih tela eparhije vranjske.

Sednici je prisustvovalo 30 članova Organizacionog odbora. Na prvoj sednici izvršen je izbor Izvršnog odbora od 21 člana koji će biti operativno telo Organizacionog odbora.

Organizacioni odbor je usvojio Program obeležavanja 950 godina od osnivanja manastira i 700 godina od obnove manastira Prepodobnog Prohora Pčinjskog sledeće aktivnosti: održavanje Međunarodnog naučnog simpozijuma Prepodobni Prohor Pčinjski - 950 godina u srpskom narodu od 11. do 13. juna 2020. godine u manastiru Prepodobnog Prohora Pčinjskog, svečano obeležavanje jubilarne godišnjice i Svečana akademija koja će se održati u manastiru Prepodobnog Prohora Pčinjskog 13. septembra 2020. godine i mnogobrojne aktivnosti u toku 2020. godine, od januara do novembra, kao što su: izložbe, štampanje i prezentacija monografija i časopisa, snimanje dokumentarnog i igranog filma o Prepodobnom Prohoru Pčinjskom, susreti omladine iz dijaspore i Letnja škola u manastiru Prepodobnog Prohora Pčinjskog.

Generalni sekretar Predsednika Republike Srbije,  Nikola Selaković, obavestio je prisutne o aktivnom učešću države Srbije u obeležavanju ovih jubileja manastira Prepodobnog Prohora Pčinjskog, ukazavši na spremnost države da pomogne u svim segmentima.  Selaković je naglasio da bi bilo potrebno da se ovako značajan jubilej kojim se mogu pohvaliti malobrojni narodi u Evropi i svetu, obeležava što šire, jer je to skoro čitav milenijum kontinuiteta u postojanju manastira, a i srpske državnosti. On je istakao je da bi bilo veoma značajno da se u okviru ovih promocija obnovi i sećanje na ostale manastire i crkve jedinstvenog duhovnog prostora kojima je ktitor bio Sveti kralj Milutin, imajući, pre svega, u vidu crkvu Svetog Đorđa u Starom Nagoričanu, današnja Severna Makedonija i manastir Gračanicu, Kosovo i Metohija.

Na sednici je izvršen izbor Programskog saveta za organizaciju Mećunarodnog naučnog simpozijuma na temu Prepodobni Prohor Pčinjski - 950 godina u srpskom narodu. Programski savet broji 17 članova.

TK