Na jugu Srbije daljinsko grejanje omogućeno je samo stanovnicima četiri grada, Niša, Pirota, Leskovca i Vranja.

Iako je bilo predloga da grejanje poskupi, Gradsko veće Niša nije razmatralo poskupljenje, a gradonačelnik Darko Bulatović rekao je da se cena fiksnog dela neće menjati, prenose Južne vesti. Tako će ona ostati 21,18 dinara po kvadratu, dok će, barem za sada varijabilni deo cene na koji utiče i poskupljenje ili pojeftinjenje gasa, biti 5,96 dinara po kilovat-satu.

To je dosta skuplje od Pirota (4,27 din/kWh) i Leskovca (4,37 din/kWh).

Jovan Jovanović iz Centra za zaštitu potrošača "Forum" kaže da je to logično zbog vrste energenata koji toplane koriste. "Leskovac greje na ugalj, oni nemaju gas. Ni Pirot nema gas. Zato se razlikuju cene varijabilnog dela", kaže Jovanović. Cena fiksnog dela je znatno niža u Nišu nego u ostalim gradovima. Piroćanci plaćaju 46,30 dinara po kvadratu, a Leskovčani 32,90 dinara po kvadratu.

Iako je uvođenje tarifnog sistema naplate grejanja koje ima varijabilni i fiksni deo počelo još 2013. godine, u Vranju tog sistema nema, već se plaća po takozvanom paušalnom, starom sistemu naplate. "JP Novi dom Vranje naplaćuje po kvadratu, cena je 89,61 dinara za jedan kvadrat, plus 10 odsto PDV. To je cena od 2013. godine i grejanje se naplaćuje tokom cele godine", kaže direktor Novog doma Goran Petrović.

Ova mogućnost postoji i u ostalim gradovima, a primenjuje se samo u slučajevima kada tehnički nije moguće uvesti merače potrošnje, takozvane kalorimetre, pa se onda cena obračunava po kvadratu.

TK

Izvor: Južne vesti

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

VREMENSKA PROGNOZA

PRATITE NAS

PRIJAVA

KURSNA LISTA

NEWSLETTER

Prijavite se za primanje vesti sa našeg sajta na Vaš e-mail

TV INFO PULS VRANJE

UL: Marička 20,17501 Vranje
EMAIL: tvinfopuls@gmail.com
TEL: 017/ 405-240