O
d početka ove godine pa do polovine ovog meseca na jugu Srbije je kod 597 poslodavaca zatečeno 1.369 radnika, a najviše u Nišu –  318 kod 225 poslodavaca. Međutim, iako po veličini mnogo manji grad Vranje jeimao samo jednog radnika manje koji je bio neprijavljen kod 102 poslodavca, podaci su Ministarstva rada.

Zatim sledi Leskovac sa 236 radnika na crno kod 151 poslodavca. U Prokuplju su inspektori zatekli 101 neprijavljenog radnika kod 48 poslodavaca, a u  Pirotu  97 kod 70 vlasnika firmi.

Inspekcija rada za Jablanički okrug u ovom periodu najveći broj neprijavljenih radnika, njih 30 zatekla je kod preduzeća “Strela” DOO Klajić. Zanimljivo je da su inspektori iz Leskovca utvrdili i da je 5 radnika firme “Sion gard” doo iz Beograda radilo na crno u opštinskoj upravi i Domu zdravlja u Medveđi.

Niška inspekcija rada zatekla je neprijavljene radnike na gradilištu u ovom gradu, njih 13 u firmi “RAZ” doo iz Novog Sada, zatim u noćnom baru “Princip” 9  i u Aleksinačkim rudnicima i 7 u restoranu “Čestitamo Luks”.

Vranjski poslodavci drže neslavne rekorde po broju zatečenih neprijavljenih radnika na ovom području i šire. I dalje su  rekorderi firma “SCK” doo  iz Trgovišta sa 68 radnika, zatim beogradki “ Tasjapi” sa 53, a radnike na crno imali su i “Rubin” iz Kruševca njih 11 angažovanih u Preševu i UR TE “JAKUPI” iz Bujanovca sa 9.

Delatnosti koje su obavljali neprijavljeni radnici raznovrsne su,  u pitanju su : građevina, pekare, poljprivredni radovi, taksi prevoz, prerađivači voća, trgovina, razne uslužne delatnosti, zatim obezbeđenje,ugostiteljski objekti…

Prema Zakonu o radu, radnika koga je inspektor rada zatekao da radi na crno poslodavac mora da prijavi u roku od tri dana. Kazne za ovaj prekršaj su za preduzeća od 800.hiljada do 2. miliona dinara, za rukovodioce od 100  do 150 hiljada i za preduzetnike od 300 do 500 hiljada dinara.

TK

Izvor: Jugmedia

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

VREMENSKA PROGNOZA

PRATITE NAS

PRIJAVA

KURSNA LISTA

NEWSLETTER

Prijavite se za primanje vesti sa našeg sajta na Vaš e-mail

TV INFO PULS VRANJE

UL: Marička 20,17501 Vranje
EMAIL: tvinfopuls@gmail.com
TEL: 017/ 405-240