Vodeći danski proizvođač profesionalne garderobe za uslužne i zdravstvene delatnosti, „Kentaur“, otvara sutra u Vranju svoj prvi proizvodni pogon u Srbiji, saopštila je Ambasada Danske u Beogradu.

Ovaj pogon, u koji je uloženo više od milion evra, na početku će zaposliti 150 ljudi, a u planu je zapošljavanje bar još 200 radnika do kraja iduće godine, stoji u saopštenju. Kako se dodaje u saopštenju Ambasade Danske u Beogradu, ove investicione i proizvodne aktivnosti se sprovode u sklopu plana kompanije da locira proizvodnju što bliže ključnim tržištima poput Nemačke, Švajcarske, i skandinavskih zemalja.

Na ovaj način kompanija može brže i preciznije odgovoriti zahtevima kupaca u pogledu količina, boja i veličina odeće u svetlu sve dinamičnijih zahteva klijenata", kaže se u saopštenju.

Specifičnost "Kentaura" se sastoji, objašnjavaju, i u tome što su "lestvica kvaliteta i dizajna podignuta poprilično visoko". Svi repromaterijali su poreklom iz Nemačke, Italije ili Engleske dok su za dizajn zaduženi vodeći danski i japanski kreatori. Ovakav pristup je kompaniju učinio, kažu, prepoznatljivom među profesionalcima, a danas su i glavni sponzori kuvarske reprezentacije Danske. Celokupna proizvodnja kompanije je izvozno orijentisana, a Vranje, kao grad sa jakom tekstilnom tradicijom i radnim navikama se, kako navode, uspešno uklopilo u model kompanije "Kentaur". Ovim projektom, kažu u Ambasadi, dodatno je pojačano prisustvo danskih firmi na jugu Srbije.

Kompanije iz Danske zapošljavaju više od 500 ljudi u ovom regionu, a prema svim procenama, navode, do kraja sledeće godine taj broj će se duplirati. "Sve ovo ne bi bilo moguće bez podrške i podsticaja Vlade Srbije, ali i lokalnih samouprava koje su prepoznale i podržale aktivnosti kompanija iz Danske", navodi se u saopštenju.

Danska se, ocenjuju, pokazala kao odličan partner za saradnju, budući da su preko 90 odsto investicija iz ove male skandinavske zemlje u celosti izvozno orijentisane proizvodne i uslužne kompanije.

Prema prethodnim najavama, danska firma je kupila pogon preduzeća „Ljubisavljević“ u stečaju, u Industrijskoj zoni Bunuševac, gde bi trebalo da krenu sa proizvodnjom.

Izvor: OK Radio, Tanjug

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

VREMENSKA PROGNOZA

PRATITE NAS

PRIJAVA

KURSNA LISTA

NEWSLETTER

Prijavite se za primanje vesti sa našeg sajta na Vaš e-mail

TV INFO PULS VRANJE

UL: Marička 20,17501 Vranje
EMAIL: tvinfopuls@gmail.com
TEL: 017/ 405-240