„Tradicionalnu ukusi juga -  Vranjska Banja 2019“ naziv je manifestacije koja je u subotu, 10.avgusta, prvi put održana u Vranjskoj Banji sa ciljem promocije vranjske kuhinje, ali i jela karakteristična za jug Srbije.

Ideja organizatora je bila da na jednom mestu okupi ljubitelje kuvanja, u ovom slučaju jednog nesvakidašnjeg jela – gulaša od telećih repova. Na istom mestu, našle su se i domaćice koje su prisutnima predstavlie svoje veštine u mešenju pita iz vranjskog kraja i okoline, a pre svih, samse.

Ljubinka Stevanović iz Vladičinog hana je, prema oceni žirija, umesila najuksniju samsu, koja joj je donela prvo mesto na ovom takmičenju i kao nagradu dobila, štapni mikser sa dodacima.  Drugo mesto pripalo je Slađani Đorđević iz Vranjske Banje i nagrada u vidu kuhinjskog aparata „Secko“, a treće mesto i štapni mikser dobila  je Milica Đorđević, takođe iz Vranjske Banje. Vredne domaćice ocenjivao je žiri u sastavu Čeda Krstić Apsandžija i predstavnici TO Vranje, Omer Tahiri i Petar Petrović.

Gulaš od telećih repova, staro jelo sa juga Srbije,pripremalo je 13 ekipa, koristeći svoje male i velike kulinarske tajne koje bi ih dovele do osvajanja prve  nagrade. U izuzetno jakoj konkurenciji, žiri kog su činili Stefan Ilić, profesor gastronomije, Dušan Anđelković, predstavnik Turističke organizacije Vranje i Čeda Krstić Apsandžija, jednoglasno su saopštili da je najbolji gulaš napravila  ekipa „Kicko“, čiji je ukus gulaša osvojio nepca stručnog žirija, a kao nagradu su dobili kotlić sa stalkom. Druga nagrada u vidu  sača, pripala je članovima  ekipe „Drink tim“, dok je treća nagrada, pekač, otišla u ruke  ekipi „Gaga“.

Izuzetno vesela atmosfera takmičara i posetilaca, upotpunjena je i nakon proglašenja nagrada, igrom KUD –a „Vrelac“ iz Vranjske Banje, nastupom virtuoza na harmonici Slobodana Jovanovića iz Vranja i na kraju, trubačkim orkestrom „Veseli Vranjanci“ na čelu sa Nemanjom Dimićem.

Organizator  manifestacije „Tradicionalnu ukusi juga -  Vranjska Banja 2019“,  bila je Turistička organizacija grada Vranja.

J.S.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

VREMENSKA PROGNOZA

PRATITE NAS

PRIJAVA

KURSNA LISTA

NEWSLETTER

Prijavite se za primanje vesti sa našeg sajta na Vaš e-mail

TV INFO PULS VRANJE

UL: Marička 20,17501 Vranje
EMAIL: tvinfopuls@gmail.com
TEL: 017/ 405-240